Азербайджанський манат за добу подешевшав на третину

Про встановлення офіційного курсу маната до долара повідомляється на сайті ЦБ Азербайджану.

20 лютого курс національної валюти становив 0,78 маната за долар. У повідомленні Центробанку вказується, що цей крок зроблений для «стимулювання диверсифікації економіки Азербайджану, посилення її міжнародної конкурентоспроможності та експортного потенціалу».

Як раніше зазначав голова ЦБ Азербайджану Ельман Рустамов, девальвація маната буде відбуватися «м'яко», «з урахуванням інтересів населення». Про плани щодо девальвації національної валюти влади Азербайджану повідомили ще на початку 2015 року. Після зниження офіційного курсу маната до долара міністерство економіки і промисловості Азербайджану вже оголосив про посилення контролю росту цін на споживчому ринку.

На минулому тижні ЦБ Азербайджану оголосив, що при визначенні курсу маната з 16 лютого буде використовуватися бівалютний кошик, в яку увійдуть долар і євро. У повідомленні азербайджанського ЦБ говорилося, що «застосування нових операційних рамок дозволить проводити більш гнучку курсову політику і забезпечити макроекономічну ефективність».

Курс маната до долара з 2011 року, коли було введено двостороннє таргетування обмінного курсу маната і американської валюти, практично не змінювався. Проте в умовах падіння цін на нафту, яка є основною статтею азербайджанського експорту, ЦБ змушений продавати валюту для підтримки маната дорого, що призвело до зниження золотовалютних резервів на $2,4 млрд. Як пояснив експерт агентству «Новини - Азербайджан», ЦБ опинився перед вибором - піти на різке зниження курсу маната на 20-30% або проводити поступову девальвацію.

Раніше на цьому тижні істотно знизився до долара курс молдавського лея. В ході біржових торгів 17 лютого курс американської валюти до лею зріс на 17,2%, з 20,47 до 24 лей. За весь 2014 рік курс лея до долара знизився на 19,6%. В січні 2015 року Національний банк Молдови (НДМ) витратив на підтримку курсу лея близько $140 млн, в результаті чого резервні активи банку скоротилися до $1,933 млрд, що стало найменшим показником з 2011 року.

За матеріалами РБК

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь