Депутати заступилися за вуличні пункти обміну валют

Народні депутати Олександр Данченко ("Самопоміч"), Валерій Бабенко ("Народний фронт"), Валерій Лук'янчук ("Народний фронт") підготували звернення на ім'я голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради Сергія Рибалки. У ньому вони просять внести зміни в проект рекомендацій за підсумками парламентських слухань "Про шляхи стабілізації банківської системи України", які відбулися ще 18 лютого. Текст цього звернення опублікував парламентський фотокореспондент Богдан Бортаков.

Депутати просять виключити з проекту рекомендацій всього один пункт - доручення Кабінету міністрів України "опрацювати питання введення заборони для небанківських фінансових установ та Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" на здійснення валютно-обмінних операцій".

Як повідомляв FinMaidan, Нацбанк ще в кінці січня заявив про підготовку законопроекту про позбавлення небанківських установ права торгувати валютою з населенням. В НБУ підрахували, що ці установи займають лише 1% ринку (за 11 місяців 2014 року вони купили $79,9 млн, продали - $79,6 млн), але «порушують чинне законодавство».

Мова йде про ліквідацію 1107 підрозділів небанківських фінансових установ. «З чорним ринком вони не конкурують і особливо не допомагають. Економічної доцільності їх існування немає, «головного болю» - повно. І до того моменту, коли вони припинять своє існування, а це три місяці після вступу закону в силу, «трьохкурсія», сподіваюся, вже не буде», - заявляв перший заступник голови НБУ Олександр Писарук (див. "Вважають до шести").

За його словами, це не швидкий процес: до березня повинні були підготувати законопроект, після чого подати його в Раду, розглянути, прийняти, а вступ його в силу планувався "через три місяці після опублікування". Таким чином, мова йшла про ліквідацію таких "обмінок" на початку осені.

Однак три названих депутати пропонують прибрати норму про цю ініціативу з переліку рекомендації за підсумками парламентських слухань. "У цій сфері працює понад 4 тисяч громадян, які після прийняття цієї пропозиції будуть звільнені і держава, замість додаткового доходу у вигляді сплачених податків, отримає збиток через виплату допомоги з безробіття", - йдеться у зверненні депутатів.

Автори листа, визнаючи, що з часткою ринку "менше 5%" вони не можуть вплинути на курс гривні до іноземних валют, заявляють, що "кардинальне закриття цієї сфери призведе до виникнення паніки на ринку і різкого зростання попиту населення на іноземну валюту".

Олександр Данченко на момент обрання депутатом був генеральним директором ПрАТ "Датагруп", Валерій Бабенко - керівником секретаріату голови Верховної Ради, а Руслан Лук'янчук - народним депутатом.

Всі троє зараз є членами комітету з питань інформатизації та зв'язку Верховної ради.

 

Теги #Рада

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь