S&P знизило довгостроковий рейтинг ПриватБанку

"Наслідки суверенного дефолту непередбачувані, але ми вважаємо, що вони можуть бути дуже серйозними для фінансового профілю будь-якого комерційного банку в Україні, навіть такого сильного в місцевому контексті, як ПриватБанк", - йдеться в повідомленні агентства.

Згідно з ним, збережено негативний прогноз рейтингу.

У той же час S&P підтвердило короткостроковий рейтинг контрагента Приватбанку С.

У зв'язку з планами уряду щодо реструктуризації зовнішнього комерційного боргу агентство відзначає збільшення невизначеності щодо можливості ПриватБанку погасити свій випуск єврооблігацій на $200 млн в повному обсязі і в строк - у вересні 2015 року, особливо, якщо до цього трапиться дефолт за деякими суверенними зобов'язаннями.

S&P допускає, що ПриватБанк може зважитися не погасити єврооблігації після консультацій з Національним банком та МВФ, щоб зберегти валюту для задоволення можливого вилучення депозитів в іноземній валюті.

На думку агентства, бізнес-позиція приватного банку погіршився до "адекватного" з "сильною". S&P також прогнозує, що рентабельність банку значно знизиться в 2015 і 2016 роках, опустившись нижче рівня зарубіжних аналогів у зв'язку з створенням великого обсягу додаткового забезпечення. В результаті агентство переглянуло індивідуальну оцінку характеристик кредитоспроможності банку (SACP) з B - до ССС+.

У повідомленні S&P також наголошується, що, незважаючи на девальвацію гривні, достатність капіталу Приватбанку, згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку, що відповідає мінімальним вимогам до 10%. Також стійка позиція Приватбанку забезпечено високою якістю активів, достатніми резервами і активною підтримкою акціонерів, зокрема за рахунок найближчого збільшення капіталу банку на 5 млрд грн.

Крім того, ПриватБанк менш за все схильний до впливу ситуації з державним боргом з-за невеликої частки в його портфелі державних облігацій та цінних паперів держпідприємств, зазначає S&P.

 

Теги #S&P

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь