ЄЦБ обмежить доступ банків Греції до готівки

Вкладники грецьких банків продовжують виведення коштів зі своїх рахунків у зв'язку з можливістю виходу країни з єврозони.

Згідно з пропозицією експертів ЄЦБ папери, надані банками в якості забезпечення при запозиченні у грецького ЦБ, повинні враховуватися в цих угодах з більш високим дисконтом до ринкової ціни. Пропозиція може бути розглянута радою керуючих ЦБ, якщо уряд Греції не зможе швидко переконати Єврогрупу у своїй здатності провести необхідні реформи і отримати черговий транш з діючої програми допомоги, зазначають джерела.

ЄЦБ видає кредити в рамках ELA банкам під більш високий відсоток, ніж стандартні кредити ЄЦБ, і ризики за ним несе Греція.

У лютому ЄЦБ перестав приймати облігації Греції в якості застави. Досі грецькі банки могли брати гроші в борг, залишаючи в заставу належні їм державні бонди і інші типи паперів, виплати за яким гарантують влада Греції. Завдяки кредитуванню під заставу паперів грецькі банки могли отримувати фондування під 0,05%, тепер же вони змушені використовувати інші можливості для отримання кредитів, включаючи ELA.

Рішення про призупинення дії угоди зумовлено діючими в єврозоні правилами, оскільки Греція на той момент так і не змогла узгодити з ЄС нові умови співпраці.

Нинішній обсяг ELA для грецьких банків становить 74 млрд євро, ЄЦБ щотижня переглядає цю суму і неодноразово збільшував її за останній час.

За матеріалами "Вести Экономика"

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь