Аграрії просять заморозити виплати за кредитами виробників, чий бізнес залишився в окупації

Аграрії просять заморозити виплати за кредитами виробників, чий бізнес залишився в окупації

Представники аграрного бізнесу та профільних асоціацій просять Верховну Раду якнайшвидше ухвалити зміни до законодавства про кредитування у період дії воєнного стану.

Про це на пресконференції в Укрінформі «Роль прифронтового бізнесу в перемозі. Як забезпечити його підтримку» повідомив заступник голови Всеукраїнського аграрної ради Денис Марчук.

Він зазначив, що законопроєкт №11180-2 стосується релокованих підприємств та бізнесу, чиї власники переїхали з тимчасово окупованих територій. Поміж іншого, пропонується тимчасово, на період дії воєнного стану, заморозити виплати за кредитами товаровиробників, котрі змушені були залишити бізнес у захоплених ворогом районах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, і нині живуть та працюють на територіях, підконтрольних Україні.

«Вони релокувалися, але не можуть розпочати на новому місці власну справу. Тому що де-факто внесені до Реєстру боржників. І щойно на їхніх рахунках з’являться якісь кошти, їх одразу ж заберуть. Ці люди залишилися практично наодинці зі своїми проблемами. Тому ми хочемо, щоб парламент ухвалив цей законопроєкт якомога швидше», - пояснив Марчук.

Зволікати, за його словами, не можна не лише через те, що країна втрачає можливість скористатися досвідом і знаннями таких переселенців, а й тому, що, розчарувавшись та не маючи можливостей для заробітку, дехто з них вже виїхав за кордон, або й вимушений був повернутися до рідних місць, які тимчасово окуповані ворогом.

Як повідомлялося, проєкт закону про внесення змін до Цивільного кодексу України про приведення у відповідність до Закону України «Про споживче кредитування» №11180 зареєстровано у парламенті цьогоріч у квітні. Пізніше з’явилися альтернативний законопроєкт №11180-1 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану» та доопрацьований варіант - №11180-2. Пропонується, поміж іншого, тимчасово, на період дії воєнного стану та упродовж 30 днів після його завершення, звільнити позичальників від відповідальності та обов’язку сплати на користь кредитодавця неустойки (штрафу, пені) в разі прострочення виконання позичальником грошового зобов’язання за кредитним договором (окрім договорів споживчого кредитування).

Нагадаємо, понад 7 тисяч українських агрогосподарств поточного року отримали майже 51 мільярд гривень банківських кредитів, з них 21 млрд - за програмою «Доступні кредити 5-7-9».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу