Ахметов втратив 84% металургійних активів в Україні

Ахметов втратив 84% металургійних активів в Україні

Рінат Ахметов втратив 2/3 свого металургійного бізнесу. Усе через обстріли та блокаду Маріуполя російськими загарбницькими військами, адже саме там знаходяться два найбільші заводи металургійного холдингу «Метінвест» – ММК імені Ілліча і «Азовсталь». 

Про це йдеться у матеріалі Forbes Ukraine.

Ступінь пошкоджень ММК імені Ілліча невідома, а бомбардування «Азовсталі» продовжуються досі. Разом ці два підприємства в 2021 році виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи, за даними компанії. В цілому металургійний сектор забезпечував біля 80% доходів «Метінвесту».

Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд. Поточна оцінка майже в чотири рази нижча, пише видання. Проте вона дозволяє «Метінвесту» залишатися найдорожчою приватною компанією країни.

15e09f46f1480d6eafa9607fb67ec6d8

«Метінвест» розглядає можливість відновити виробництво на пошкоджених активах у Маріуполі після завершення бойових дій, повідомили в компанії.

Активи «Метінвесту» в Маріуполі були ядром металургійного бізнесу. На ці заводи постачалось 35–40% залізорудної сировини (ще приблизно 10% ГЗК «Метінвесту» постачали його ж заводу «Каметсталь» в Дніпропетровській області; 15% іншим покупцям в Україні; решта – на експорт) з ГЗК «Метінвесту» (Центральний ГЗК, Північний ГЗК, Інгулецький ГЗК) в Дніпропетровській області.

З цієї сировини маріупольскі заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт – в тому числі у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії (Spartan UK) та Італії (Trametal і Ferreira Valsider). «Метінвест» купував такі металургійні активи в Європі, які могли працювати на полуфабрикатах із заводів у Маріуполі.

stal2

Нагадаємо, українські мільярдери втрачають свої позиції у рейтингу Forbes. За рік їхні сумарні статки скоротилися з $18,9 млрд до $11,9 млрд.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу