Акції Visa впали на 5,5% після звинувачень порушенні антимонопольного законодавства

Акції Visa впали на 5,5% після звинувачень порушенні антимонопольного законодавства

Цінні папери Visa знизилися на 5,5% після пред'явлення Мін'юстом США звинувачень у порушенні антимонопольного законодавства. Зараз акції компанії торгуються за ціною $272,78 за одиницю.

Про це пише Mind з посиланням на дані Нью-Йоркської фондової біржі.

Міністерство юстиції США подало антимонопольний позов проти Visa Inc., звинувативши компанію у зловживанні своїм домінантним положенням на ринку платіжних систем, повідомляє CNBC. За даними уряду, Visa укладала ексклюзивні угоди з партнерами, що перешкоджало появі нових конкурентів, змушуючи американських споживачів і продавців сплачувати мільярди доларів зайвих комісій протягом понад десяти років.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що Visa дістала змогу стягувати значно завищені комісії, які були б неможливими в умовах конкурентного ринку. Як наслідок, ці витрати перекладалися на споживачів через підвищення цін або зниження якості обслуговування.

Згідно з позовом, понад 60% видаткових операцій у США обробляються через систему Visa, що приносить компанії близько $7 млрд щорічно. Міністерство також зазначає, що компанія включала до угод умови, які не дозволяли партнерам працювати з операторами-конкурентами з нижчими комісіями. Ба більше, Visa могла платити великим ІТ-компаніям, таким, як Apple, PayPal і Block, сотні мільйонів доларів на рік, щоб ті не створювали власних платіжних сервісів.

Антимонопольні органи США вже раніше блокували поглинання фінтех-стартапу Plaid Visa у 2021 році. Ця угода оцінювалася у $5,3 млрд. У березні 2024 року Visa і Mastercard погодилися обмежити комісії та дозволити продавцям стягувати плату з клієнтів за використання кредитних карток.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь