Сергій Куюн Сергій Куюн

Авансова сплата податку на прибуток АЗС принесе бюджету 350 млн грн на місяць

Про це повідомив директор «Консалтингової Групи А95» Сергій Куюн під час конференції «Як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в Україні?», організованої Українською Радою Бізнесу.

«Зараз є ініціатива запровадити авансовий податок на прибуток. Він буде фактично як «абонемент», бо податкова не буде розбиратися, скільки ти заробив, а будуть сплачувати цю «незгораєму суму». Ми оцінюємо в 350 млн грн на місяць. І конкурентну ситуацію це теж вирівняє», – заявив Сергій Куюн.

Зараз найбільшу частку податків сплачують мережі «ОККО» та WOG. «Половину всіх податків, серед десяти найбільших мереж, платить ОККО, маючи 20% по кількості заправних станцій. Тобто 20% станцій платять 50% всіх податків. Дисбаланс, який вказує на те, що хтось просто не платить», – пояснив експерт.

Якщо брати лише податок на прибуток, то частка ОККО зростає до 80% з топ-10 найбільших мереж.

податки пальне 2

«Близько третини великих мереж офіційно сплачують всім працівникам мінімальну заробітну плату. Але ж так не може бути – у одних мережах платять ринкову зарплату у 25 тис грн, а у інших – 8 тис. грн», – наголосив фахівець Економічної експертної платформи Мирослав Лаба.

В цілому експерти кажуть про поступове покращення ситуації. «Якщо ми кілька років тому казали про півтори тисячі нелегальних заправок, то зараз ситуація значно покращилася. Бачимо десь 300-400 об’єктів, які порушують фіскальне законодавство», – зазначив президент Нафтогазової асоціації України Ярослав Старовойтенко.

Майже вирішена і проблема нелегальних мініНПЗ. «На початку 2023 року ми казали, що маємо інформацію про 22 об’єкти, які мають обладнання для виготовлення нафтопродуктів, це зазвичай нафтобази, перероблені під мініМПЗ. З часом кількість їх значно зменшилась», – запевнив Ярослав Старовойтенко.

податки пальне 3

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев каже, що сірий та тіньовий ринок викривлюють конкуренцію. «Ми маємо чітко розмежувати бізнес, який працює, створює робочі місця і сплачує податки, від організованої злочинної діяльності, яка також начебто займається торгівлею чи виробництвом, але це все супроводжується ухиленням від оподаткування, – заявив депутат. – Бізнес, який хоче працювати за законом і виходить на один з наших ринків, він, на жаль, змушений слідувати практикам ухилення від оподаткування, інакше він просто втратить маржинальність, і це є дуже погано і неприйнятно».

податки пальне 1

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь