Банки схвалили кредитування відновлення енергетичної інфраструктури на 5,8 млрд грн

Банки схвалили кредитування відновлення енергетичної інфраструктури на 5,8 млрд грн

З початку червня банки отримали 1975 заявок від бізнесу на кредитування проєктів із відновлення енергетичної інфраструктури на загальну суму 46,4 млрд грн. Вже схвалено заявки (підписані угоди і ті, що готуються до підписання) на суму 5,8 млрд грн. Обсяг валового портфеля кредитів, пов’язаних з енергетичними потребами юридичних осіб, становить 972 млн грн.

Такі результати опитування Національним банком 20 банків про кредитування проєктів бізнесу із відновлення енергетичної інфраструктури за період з 01 червня до 01 вересня 2024 року.

Зокрема, у серпні:

подано 781 заявок на суму 7,3 млрд грн;

схвалено 808 заявок на суму 2,2 млрд грн;

надано 224 кредити загальним обсягом 523 млн грн.

Загальна профінансована з червня потужність за наданими позиками бізнесу становить 97,4 мВт (попередні дані, які враховують близько 85% портфеля). Найбільші обсяги коштів виділено на побудову СЕС (32 мВт), купівлю дизельних та бензинових генераторів (33 мВт) та газопоршневих когенераційних установок (18 мВт).

Проєкти фінансуються у 21 області країни. Крім того, банки кредитують і населення. Упродовж останнього тижня громадянам надано 405 кредитів загальним обсягом 27 млн грн. Обсяг валового портфеля кредитів, пов’язаних з енергетичними потребами фізичних осіб, зараз становить 89 млн грн. “На прикладі реалізації спільної ініціативи з кредитування на підтримку енергетики ми побачили, яких результатів може досягати сектор, коли діє консолідовано. Обсяги наданих кредитів бізнесу та громадянам щотижня зростають, а валовий портфель перевищив один млрд грн. Проєкт набирає обертів. Фінансування розпочато у 21 області. Це дуже гарний результат”, – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Нагадаємо, за сприяння Національного банку 20 банків з часткою понад 85% чистих активів сектору підписали в червні 2024 року меморандум про готовність фінансувати відновлення енергетики. Пропозиції банків враховують потреби різних категорій малого, середнього та великого бізнесу і домогосподарств. Зокрема, підприємці можуть залучати фінансування для проєктів з будівництва сонячних, вітрових чи біогазових станцій, побудови газотурбінних та газопоршневих електростанцій, придбання промислових акумуляторів, накопичувачів тощо. Базова ставка кредитування відповідно до меморандуму – від 13,5% річних (або UIRD3M + 0,5% на перший рік фінансування, а далі – не більше UIRD12M + 3%).

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь