Бельгія та Нідерланди закликають ЄС заборонити імпорт скрапленого газу з росії

Бельгія та Нідерланди закликають ЄС заборонити імпорт скрапленого газу з росії

Бельгія, яка є одним із найбільших у Європі імпортерів скрапленого природного газу (СПГ) з росії, закликала ЄС заборонити російське паливо. Нідерланди також наголошують на необхідності введення санкцій.

Проблема полягає в тому, що європейські компанії не можуть розривати довгострокові контракти з росією, якщо ЄС не запровадить санкції, повідомляє Financial Times.

Типові контракти на СПГ розраховані на десятиліття або більше, тому багато з них були підписані ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році.

Міністерка з питань енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен розповіла, що ЄС повинен «йти далі», щоб зупинити постачання російського СПГ до блоку.

За її словами, правила, запроваджені Брюсселем у грудні 2023-го, щоб заборонити російським енергетичним компаніям використовувати інфраструктуру ЄС, не дали достатніх правових підстав для компаній, які використовують такі порти як у бельгійському Зебрюгге – головний центр для імпорту СПГ і реекспорту до третіх країн – згорнути контракти з компаніями з рф.

Міністерка з питань клімату та зеленого розвитку Нідерландів Софі Германс порушить це питання на зустрічі міністрів енергетики ЄС в жовтні. За  її інформацією, кількість танкерів з російським СПГ, які прибувають у головний термінал Роттердама, різко зросла в середньому із одного на місяць в середині 2022 року до двох на місяць протягом літа 2024-го.

Танкер стандартного розміру зазвичай перевозить еквівалент приблизно 70-80 тис. тонн газу. «Немає інших варіантів, коли ми можемо розірвати приватні контракти без застосування санкцій з боку Європейської комісії», – йдеться у листі Германс на адресу парламенту.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь