Бюджетний комітет Ради погодив зміни до бюджету-2024 на 500 млрд грн

Бюджетний комітет Ради погодив зміни до бюджету-2024 на 500 млрд грн

Комітет з питань бюджету Верховної Ради рекомендував одразу в цілому схвалити доопрацьований текст законопроєкту №11417 про збільшення видатків бюджету на 500 млрд грн.

Про це повідомила очільниця бюджетного комітету Роксолана Підласа. «За» – 25 членів комітету.

«Комітет ВРУ з питань бюджету підтримав цю версію і рекомендував ухвалити проєкт закону за основу і в цілому» , – зазначила вона.

Вона зазначила, що бюджет замість 125 млрд грн в 2024-му (можливо) отримає 30 млрд грн від підвищення податків. Водночас, потреби сектору безпеки і оборони (які забезпечуються лише внутрішніми надходженнями) залишаються на рівні майже 500 млрд грн.

Близько 115,4 млрд грн – скорочення видатків по обслуговуванню і погашенню державного боргу (в урядовій версії було скорочення на 125,6 млрд грн).

Додаткові 216 млрд грн планується залучити від розміщення ОВДП (планувалось +160 млрд грн в урядовій версії).

Додатково близько 100 млрд грн ми отримуємо від перевиконання податків і зборів (а планувалось +76 млрд грн).

Близько 12,7 млрд грн – надходження від акцизів на пальне і тютюн (було 13,7 млрд грн).

Близько 30 млрд грн – це очікувані надходження від нових податкових змін (планувалось 125 млрд грн).

Скорочення/відмова від нових видатків по загальному і спеціальному фонду на 25,5 млрд грн. Основні позиції скорочення видатків:

  • 11,2 млрд грн – з Мінстратегпрому (з програми «розвитку ОПК». Це кошти так званого «військового ПДФО». Водночас, в Міністерства залишаються кошти на цій програмі по загальному фонду – передбачено 7,7 млрд грн на рік + залишок накопиченого з початку року «військового ПДФО» по спец фонду – близько 32 млрд грн);
  • 8,6 млрд грн – невикористані кошти Мінсоцполітики (план закладений в бюджеті перевищив фактичні видатки за 8 місяців року);
  • 4.5 млрд грн – відмовились від поповнення Резервного фонду, яке було в урядовій версії (в серпні Уряд вже зробив перерозподіл майже на 30 млрд грн на користь Резервного фонду з програми обслуговування боргу та інших);
  • 1 млрд грн – інші скорочення через економію коштів вМінмолодьспорту, Мінцифри, Мінкульті Міонсвіти, НАЗК (з фінансування політичних партій), Мінреінтегарції, Мінвідновлення, ЦВК (з виборів місцевих депутатів) та інші;
  • 662,2 млн грн з Державної митної служби;
  • 227,8 млн грн – скоротили видатки на утримання органів влади (СКМУ, Держпродспоживслужба, Держстат, ВАКС, Вищий суд інтелектуальної власності, Держгеонадра, Держслужба морського і водного транспорту, Держенергоефективності, Держагенство туризму, Державіаслужба, ДАСУ, Агентство управління держборгом, Держфінмоніторинг, НАДС та інші).

Відновлено видатки на обслуговування державного боргу у сумі +14,9 млрд грн, тому що в серпні (після реєстрації законопроекту 11417) 24,5 млрд грн було спрямовано з обслуговування боргу на Резервний фонд державного бюджету.

Пропонують нову субвенцію для ОМС (+2 млрд грн) на харчування учнів початкових класів.

Пропонується змінити принцип розподілу «військового ПДФО» на три місяці 2024 року: зараз лише 25% «військового ПДФО» іде в загальний фонд держбюджету, пропонується збільшити цю частку до 59%, а по спеціальному фонду залишити 41% і скасувати спрямування «військового ПДФО» на Мінстратегпром (це збільшить ресурс бюджету для ЗСУ та інших військових на 11,2 млрд грн).

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь