Борги бюджету за пільговими кредитами «5-7-9%» сягнули двох – трьох місяців

Борги бюджету за пільговими кредитами «5-7-9%» сягнули двох – трьох місяців

Проблема затримок зі сплатою з держбюджету компенсації банкам пільгових процентних ставок за кредитами державної програми «5-7-9%» залишається гострою.

Про це розповіли банкіри під час круглого столу «Держпрограма «5-7-9%» як головний драйвер розвитку кредитного портфеля банків: чи надовго?», проведеного «Фінансовим клубом».

«Наразі в нашому банку ця затримка становить 2 місяці. В середньому по банкам це 2-3 місяці», – розповів начальник управління по роботі з клієнтами Кредитвест Банку Місак Арзуманян.

Начальник центрального територіального управління Піреус Банку Сергій Щека назвав аналогічний термін. «Зараз заборгованість 2-3 місяці. Ми розуміємо, що держава починає економити на цій програмі. І фінансує саме тих клієнтів і в тих галузях, в яких вважає за потрібне», – сказав він.

«У нас також затримка компенсації відсотків від Фонду розвитку підприємництва – десь 2-2,5 місяця. Це стандарт останні три місяці. Питання, чи буде фінансування до кінця року. Тому що минулого року ми отримали останню компенсацію наприкінці вересня. І до березня не отримували компенсацій», – розповіла заступниця директора департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку Анна Мухіна. «Минулого року був сформований геп майже до 6 місяців. І тоді вже всі занервували», – сказала керівниця малого та середнього бізнесу Сенс Банку Яна Шумунова.

Піреус Банк торік востаннє отримував кошти також на початку осені. «Ми минулого року у вересні закінчили отримання компенсації від Фонду. Потім чекали, заборгованість сягала майже пів року. І я знаю, що декілька інших банків навіть припиняли фінансування клієнтів з причини, що досить довго очікували компенсацію відсотків. У нас керівництво прийняло рішення, що ми продовжимо фондування, підписували угоди по новим клієнтам», – зазначив Сергій Щека.

«Незрозуміло, чи буде цього року така сама ситуація і нам доведеться чекати майже пів року. Або, можливо, до кінця року ще будуть якісь виплати», – хвилюється Анна Мухіна.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь