Держаудитслужба посилила контроль за закупівлями в системі Prozorro

Держаудитслужба посилила контроль за закупівлями в системі Prozorro

У червні 2024 року у системі Prozzoro з'явилося 14 нових індикаторів ризиків, які автоматично виявляють закупівлі, що мають ознаки можливих порушень («red flags»).

Про це повідомила пресслужба Держаудитслужби.

Поки нові «red flags» працюють у тестовому режимі. Вони будуть враховані під час удосконалення нормативних актів щодо використання автоматичних індикаторів ризиків як підстави для початку моніторингу закупівель. У системі вони позначені як «sas-24».

Нововведення дозволять виявляти сумнівні та підозрілі закупівлі ще на початкових стадіях. Це буде відбуватися в автоматичному режимі.

«Посилення контролю у сфері закупівель впливає на зниження корупційних ризиків, покращує управління фінансовими ресурсами. Безперечно, такі кроки необхідні Україні для підвищення довіри як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів, сприяють розвитку прозорості та відкритості замовників, які проводять закупівлі», – зазначила голова відомства Алла Басалаєва.

Голова Держаудитслужби нагадала, що Стратегією реформування системи публічних закупівель, затвердженої на період до 2026 року, передбачено значне розширення машиночитаних даних в Prozorro, оцифрування тендерної документації та запровадження е-контрактингу.

Зазначається, що індикатори були розроблені та протестовані Держаудитслужбою та ДП «Прозорро» за підтримки Світового банку із залученням громадських експертів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу