Держбюджет у І кварталі вийшов у «плюс» завдяки зовнішній допомозі

Держбюджет у І кварталі вийшов у «плюс» завдяки зовнішній допомозі

План доходів загального фонду держбюджету у січні-березні 2024 року перевиконано на 85,8 млрд грн (22,4%), що стало можливим завдяки допомозі міжнародних партнерів.

Про це йдеться у висновку інституції про результати аналізу виконання Закону про Державний бюджет України на 2024 рік у І кварталі, повідомляє пресслужба Рахункової палати.

«Хоча доходи Держбюджету у І кварталі 2024 року, порівняно з відповідним періодом попереднього року, зросли на 116,2 млрд грн (22,1%) і становили 642,1 млрд грн, однак здебільшого це зростання зумовлене неекономічними чинниками. Йдеться про такі чинники як зростання ставки податку на прибуток банків, авансові перерахування дивідендів на державну частку, збільшення власних надходжень бюджетних установ», - йдеться в повідомленні.

З економічних же чинників, які вплинули на збільшення доходів - зростання оподаткованого імпорту і прибутку прибуткових підприємств, девальвація гривні, зростання реального ВВП, зростання зарплат та інфляції.

У Рахунковій палаті нагадують, що у першому кварталі 2024 року від міжнародної спільноти отримано зовнішніх запозичень і грантів на загальну суму 402,3 млрд грн, що на 5,1 млрд грн менше, ніж планувалося.

При цьому внутрішні ресурси України вдвічі перевищили зовнішні і становили 811,7 млрд грн. Зокрема, запозичення на внутрішньому ринку на 11% перевищили план, зокрема за рахунок придбання банками військових облігацій.

Видатки Державного бюджету за вказаний період теж збільшилися – на 92,4 млрд грн (12%) - до 813,1 млрд гривень.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України в травні 2024 року забезпечило перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам у розмірі 14,7 млрд грн, що становить 85,6% від передбачених розписом асигнувань цього місяця.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу