Доходи місцевих бюджетів зменшилися з початку року на 15 млрд грн

Доходи місцевих бюджетів зменшилися з початку року на 15 млрд грн

Доходи загального фонду місцевих бюджетів (без міжбюджетних трансфертів) у січні-вересні 2024 року становили 323,8 млрд грн, що на 4,4% або на 15 мільярдів гривень менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram із посиланням на дані Міністерства фінансів.

Він нагадав, що на зменшення надходжень вплинуло рішення забрати у місцевих бюджетів так званий "військовий ПДФО", але інші надходження місцевих бюджетів зросли.

"У співставних показниках (без військового ПДФО) доходи збільшились на 24,4% (на 63,4 млрд грн) до аналогічного періоду минулого року", – написав Гетманцев.

Він додав, що до місцевих бюджетів надійде ще 4 відсоткових пункта від ПДФО, які були оцінені Мінфіном на 2024 рік у 12,3 млрд грн.

Крім того, обсяг міжбюджетних трансфертів (дотацій, субвенцій) у січні-вересні 2024 року становив 139,8 млрд грн.

"Це на 0,6% (-0,8 млрд грн) менше, ніж за аналогічний період минул ого року. Але нагадаю, що у 2024 році місцеві бюджети не сплачують реверсну дотацію, яка у 2024 році прогнозувалась мінфіном у розмірі 14,1 млрд грн. Плюс органи місцевого самоврядування у "постраждалих" ОТГ отримали додаткову дотацію на здійснення повноважень, яка зросла майже у 2 рази", – додав Гетманцев.

Він уточнив, що залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами станом на 1 жовтня складали 186 млрд грн, збільшившись на 73,1 млрд грн з початку року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #бюджет

Долучайтесь