Достроково викупити євробонди зараз неможливо – Мінфін

Достроково викупити євробонди зараз неможливо – Мінфін

Міністерство фінансів наразі не бачить можливості для дострокового викупу єврооблігацій України. І це попри те, що їх ринкова вартість впала до близько 50% номіналу.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив у інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«По-перше, немає коштів на це, а по-друге, виникне запитання у наших партнерів – куди ви використовуєте наші гроші. Але ситуація дійсно сприятлива, аби і варранти викупити, і єврооблігації. Ми над цим працюємо. Не можна сказати, що Мінфін це постійно відкидає. Але поки що це не виглядає доцільним на конкретний момент часу», – сказав Марченко.

Міністр вважає, що викуп євробондів зараз може зашкодити подальшим планам України, адже навіть розмови про потенційну реструктуризацію держборгу сприймаються Заходом без позитиву. 

«У найближчу перспективу я не бачу жодних проблем із обслуговуванням зовнішнього боргу. За травень усі наші зовнішні виплати – дещо більше $200 млн. Це і ЄІБ, і МБРР, і МВФ, і частково – ОВДП. Те саме стосується червня, липня, серпня», – розповів Марченко.

Наразі єврооблігації України з погашенням у вересні цього року котируються приблизно за 58,3% від номіналу, у вересні наступного року – 42%, у вересні-2024 – 35,9%, а у вересні-2032 – 26,5%.

Перед вторгненням євробонди України падали на тлі новин про можливе вторгнення. Можливі геополітичні ризики вже тоді лякали інвесторів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу