Дві третини страхових порушників нормативів НБУ планують відновити діяльність

Дві третини страхових порушників нормативів НБУ планують відновити діяльність

За підсумками I півріччя 34 страхові компанії, з яких вже лише 29 установ на середину вересня перебували в Державному реєстрі фінансових установ, порушували хоча б одну з вимог регулятора: до капіталу платоспроможності (SCR) та мінімального капіталу (MCR).

Про це повідомив НБУ.

«Дві третини порушників відповідних нормативів надали НБУ плани відновлення діяльності та/або фінансування, майже всі вони вже погоджені. Однак решта компаній уже залишили ринок або планують добровільно вийти з ринку, або примусово будуть виведені через неспроможність працювати за новими вимогами», – заявили в НБУ.

Згідно звітності НБУ за II квартал, активи страховиків життя за ІІ квартал зросли на 4%, натомість активи ризикових страховиків через виключення з реєстру низки компаній скоротилися на 1%.

Валові премії ризикового страхування у ІІ кварталі зросли на 10% кв/кв, їхній обсяг є вищим, ніж за аналогічний період минулого року. Обсяг премій зріс як у роздрібному, так і в корпоративному сегментах. Разом із преміями зростали і виплати – рівень виплат за останні чотири квартали зріс з 36% до 40%.

Після різкого зростання в другій половині 2023 року премії зі страхування життя скорочуються два квартали поспіль, водночас у квітні-червні їхні обсяги були на 15% вищими за показник минулого року. Натомість обсяги виплат у квітні-червні дещо зросли. Внаслідок цього рівень виплат у річному вимірі також повільно зростав.

У ІІ кварталі страхові премії зросли за транспортним страхуванням (КАСКО, ОСЦПВ, “Зелена картка”), натомість дещо скоротилися за особистим (життя та здоров’я). Ці продукти залишаються ключовими на ринку: за результатами ІІ кварталу за ними отримано 84% премій та здійснено 93% виплат.

«У першому півріччі прибуток страховиків життя та ризикових страховиків зріс порівняно з першим півріччям 2023 року, хоча показники рентабельності капіталу поліпшилися лише в сегменті ризикового страхування. Кількість збиткових компаній і надалі скорочувалася», – констатували в НБУ.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь