Fitch знизило рейтинг України до «обмеженого дефолту»

Fitch знизило рейтинг України до «обмеженого дефолту»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings погіршило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з "С" до "RD" (обмежений дефолт).

Про це йдеться у офіційному повідомленні агентства, передає Forbes.

Fitch також знизило рейтинг українських єврооблігацій 2026 року на $750 млн з "C" до "D" і підтвердило інші облігації в іноземній валюті на "C".

Очікувалось, що на початку серпня рейтингові агентства виставлять Україні дефолтні рейтинги групи D, формально реагуючи на нездійснення планового процентного платежу за державним боргом.

Зниження рейтингу до "RD" відбулося після закінчення 10-денного пільгового періоду для виплати купону за єврооблігаціями 2026 року на суму $750 млн, який має бути сплачений 1 серпня.

9 серпня уряд офіційно розпочав запит на реструктуризацію своїх непогашених державних єврооблігацій на суму $19,7 млрд та гарантованих державою облігацій "Укравтодору" на суму $0,7 млрд.

На думку Fitch, пропозиція є обміном проблемного боргу (DDE) відповідно до критеріїв рейтингу, оскільки передбачає суттєве скорочення термінів, включаючи зменшення основної суми та відсотків, а також подовження термінів погашення.

За рішенням Fitch, статус дефолтних отримали тільки бонди з терміном погашення 1 лютого 2026 року, за якими 1 серпня мала би відбутися купонна виплата, проте її не було здійснено через початок реструктуризації боргу. Для решти облігацій Fitch утримує рейтинг "С".

Fitch також зберегло рейтинг боргу України в національній валюті (LC) на рівні "CCC-", оскільки очікує, що борг LC буде виключено з угоди з реструктуризації із зовнішніми комерційними кредиторами.

Очікується, що після формального завершення реструктуризації і появи нового узгодженого графіку платежів за зовнішнім комерційним боргом рейтингові агенції встановлять Україні нові кредитні рейтинги (ймовірніше, ризикового рівня СС або ССС).

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський підписав закон №11396, який дозволяє уряду призупинити виплати за зовнішнім боргом до 1 жовтня.

У Міністерстві фінансів ухвалення цього закону назвали необхідним технічним рішенням, яке надає уряду гнучкість перед досягненням принципової угоди про реструктуризацію з власниками державного та гарантованого державою зовнішнього комерційного боргу України.

Зокрема, мораторій дозволить призупинити виплати за однією із серій єврооблігацій із погашенням в 2026 році, за якими Україна 1 серпня мала сплатити купонний платіж в сумі $35 млн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу