Фонд держмайна став найбільшим користувачем державної землі

Фонд держмайна став найбільшим користувачем державної землі

У державній власності залишається близько 800 тис гектарів землі – найбільше землі у Фонду державного майна.

Про це йдеться у розслідуванні ЕП.

До 2020 року офіційна статистика свідчила про те, що держава володіє 10 млн га землі, проте в реальності більша частина з них були виведені з державної власності.

На сьогодні йдеться про 806 тис га землі, якою володіє держава. Вона розподілена у постійному користуванні між низкою відомств, і найбільшою частиною, 386 тис га, управляє Фонд державного майна.

Ще донедавна першість у цьому мала Національна академія аграрних наук (НААН), яка нині управляє 277 тис га землі. З 2020 року від НААН до Фонду передали 80 підприємств та 11 наукових установ – сумарно це земельний банк у 210 тис га. Здебільшого до ФДМ передавали проблемні підприємства (з судовими суперечками, боргами) та такі, що знаходяться під російською окупацією. Процес передавання триває.

78a92d3 8357433 derzhavny zemli

Ще 99,2 тис га землі знаходиться у користуванні Міносвіти, переважно за рахунок земель Національного університета біоресурсів і природокористування (НУБіП). Мін’юст має 41,7 тис га земель, переважно під пенітенціарною системою. Близько 1,6 тис га – у Мінагрополітики.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до бюджетного кодексу, які мають врегулювати розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #фдму

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу