Інфляція в єврозоні впала нижче 2% вперше з 2021 року

Інфляція в єврозоні впала нижче 2% вперше з 2021 року

Інфляція в єврозоні уповільнилась до 1,8% у вересні (р/р), опинившись нижче за цільовий показник ЄЦБ у 2% вперше з 2021 року.

Про це свідчать дані статистичного агентства Eurostat, повідомляє CNBC.

Показник збігся з очікуваннями економістів, опитаних агентством Reuters, після того, як у серпні річна інфляція досягла трирічного мінімуму в 2,2%.

Рівень базової інфляції, який виключає більш волатильні ціни на енергоносії та продукти харчування, становив 2,7%. Прогнозувалося, що він залишиться незмінним порівняно із серпневим показником у 2,8%.

Дані були опубліковані після того, як у вересні інфляція в кількох ключових країнах єврозони, включаючи Францію та Німеччину, опустилася нижче за цільовий рівень у 2%, встановленого ЄЦБ.

Згідно з даними, інфляція послуг у єврозоні знизилася до 4% у вересні з 4,1% у серпні.

Хоча найближчими місяцями може статися «тимчасове відновлення» інфляції, її показники, ймовірно, залишаться нижче 2% у наступному році, заявила у вівторок Франциска Палмас, старший економіст з Європи Capital Economics.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард у понеділок заявила, що політики стають більш впевненими щодо повернення інфляції до цільового рівня в 2%.

«Заглядаючи вперед, інфляція може тимчасово зрости в четвертому кварталі цього року, оскільки попередні різкі падіння цін на енергоносії випали з річних показників, але останні події зміцнюють нашу впевненість у тому, що інфляція своєчасно повернеться до цільового значення», — сказала вона на слуханнях комітету Європарламенту з економічних і монетарних питань.

«Ми візьмемо це до уваги на нашій наступній зустрічі з монетарної політики в жовтні», — додала Лагард. Наступне засідання ЄЦБ має відбутися 17 жовтня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь