Інфляція в листопаді перевищила прогнози НБУ

Інфляція в листопаді перевищила прогнози НБУ

Інфляція на споживчому ринку суттєво прискорилась і наблизилася до нижньої межі цільового діапазону Національного банку 5%+/-1 в.п.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко на пресбрифінгу з монетарної політики.

У листопаді споживчі ціни зросли на 1,3% у місячному вимірі та на 3,8% – у річному вимірі (до жовтня 2019 року).

Такий приріст був вищим за очікування НБУ. Значний внесок мало збільшення вартості природного газу на європейському ринку, що позначилося на внутрішніх цінах на газ, опалення та гарячу воду.

Крім того, стрімко зросли ціни на окремі продукти харчування внаслідок гіршого врожаю та пов'язаного з ним зростання світових цін.

Жвавий споживчий попит також підтримував зростання цін протягом останніх місяців. Підвищення доходів та погіршення очікувань, у тому числі через невизначеність щодо карантину, спонукали громадян до активніших витрат.

Про це свідчило зростання роздрібного товарообороту. Це також сприяло активному відновленню економіки в другому півріччі.

За оцінками НБУ, вплив карантину вихідного дня був порівняно незначним, хоча й призвів до погіршення настроїв бізнесу та споживачів.

Уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня, який діяв з 14-15 листопада кожні вихідні до 30 листопада.

2 грудня Кабмін скасував карантин вихідного дня, оскільки на його думку ефект від посилення обмежень дозволяє це зробити.

В уряді підрахували економічні втрати від локдауну на вихідні.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу