Іноземні інвестори вивели рекордні $15 млрд з Китаю за квартал

Іноземні інвестори вивели рекордні $15 млрд з Китаю за квартал

У II кварталі 2024 року іноземні компанії вивели рекордні 15 млрд доларів із Китаю.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на дані Державного управління валютного контролю.

Зобов'язання Китаю за прямими інвестиціями в його платіжному балансі зменшилися майже на $15 млрд за період із квітня до червня. Це вже другий випадок, коли цей показник став від’ємним. За перше півріччя зниження становило приблизно $5 млрд.

Прямі іноземні інвестиції в Китай у першій половині 2024 року були найнижчими з початку пандемії 2020 року. Якщо тенденція триватиме до кінця року, це буде перший річний чистий відплив капіталу з Китаю щонайменше з 1990 року, коли почали збиратися порівняльні дані.

У 2021 році іноземні інвестиції в Китай досягли рекорду в $344 млрд, але останніми роками спостерігається різке зниження цього показника.

Китайські вихідні інвестиції досягли нового рекорду: у II кварталі фірми інвестували за кордон $71 млрд, що на 80% більше, ніж в аналогічний період минулого року ($39 млрд). Китайські компанії активно нарощують інвестиції, зокрема у проєкти з виробництва електромобілів та акумуляторних батарей.

Окрім того, дані показують, що аномалія у вимірюванні торгового профіциту Китаю продовжує зростати, досягнувши рекордних $87 млрд у II кварталі та збільшившись майже до $150 млрд за перше півріччя.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу