Кабмін підготувався до реструктуризації внутрішнього боргу за ОВДП

Кабмін підготувався до реструктуризації внутрішнього боргу за ОВДП

Кабінет Міністрів передбачив можливість обміну облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у п'ятницю, 13 вересня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Він уточнив, що відповідні зміни внесено до постанови Кабміну №80 від 31 січня 2001 року "Про розміщення (емісію) облігацій внутрішніх державних позик", з метою приведення її у відповідність до вимог чинного законодавства.

Постанову доповнено Основними умовами здійснення правочинів з державним боргом щодо обміну державних облігацій.

Зокрема, передбачено право Мінфіну здійснювати правочини з державним боргом, проводити аукціони з розміщення державних облігацій з одночасним обміном на державні облігації іншого випуску, які перебувають в обігу, здійснювати їх погашення та анулювання, а також оплачувати різницю вартостей цих облігацій грошовими коштами на рахунок емітента. Крім того, Мінфін отримав повноваження для визначення випусків ОВДП, які будуть зараховуватись на рахунок емітента, та визначати їх вартість (ціну) за результатами правочину.

Така вартість визначатиметься відповідно до Порядку оцінки за справедливою вартістю ОВДП резидентів, що перебувають у власності Національного банку України або приймаються ним як забезпечення виконання зобов'язань, схваленого постановою правління НБУ №732 від 26 жовтня 2015 року.

За даними на сайті НБУ, станом на 13 вересня в обігу перебувають ОВДП на 1 700 мільярдів гривень, з них облігації на 677,6 млрд грн знаходяться у портфелі самого Нацбанку.

При цьому значна частина облігацій у портфелі НБУ придбана в рамках емісії у 2022 році і має надзвичайно високу дохідність, з огляду на високий рівень облікової ставки на той час, зауважували у Growford Institute. За підсумками 2023 року уряд сплатив Нацбанку за ОВДП 105,9 млрд грн.

Відповідно, реструктуризація портфеля державних облігацій у власності НБУ (зі зниженням дохідності) могла б забезпечити істотну економію бюджетних коштів, яких бракує для фінансування оборонних видатків.

Як повідомлялося, минулого тижня Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №11417 про збільшення видатків бюджету на оборону у 2024 році на 500 млрд грн.

Водночас депутати провалили голосування за пов'язаний законопроєкт №11416-д про підвищення податків для фінансування оборони. У першому читанні законопроєкт набрав лише 224 голоси з 226 необхідних, у тому числі його підтримали лише 170 із 233 депутатів від "Слуги народу".

Очікувалося, що обидва законопроєкти Верховна Рада має ухвалити до кінця вересня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь