Кабмін підвищив ставки за довгими пільговими іпотечними кредитами

Кабмін підвищив ставки за довгими пільговими іпотечними кредитами

Кабінет Міністрів змінив умови програми "єОселя", підвищивши ставки за пільговими іпотечними кредитами після 10 років користування.

Відповідні зміни передбачає постанова уряду №939 від 16 серпня, передає Інтерфакс-Україна.

Цією постановою Кабмін зменшив перший (початковий) внесок для позичальників віком до 25 років до 10%, для громадян віком від 25 року він залишився незмінним – щонайменше 20%.

Водночас для всіх категорій позичальників підвищили ставки за користування кредитом після 10 років.

Для військовослужбовців-контрактників ЗСУ, працівників сектору безпеки і оборони, медпрацівників, педагогів, наукових співробітників, які взяли кредит на 20 років, ставка пільгової іпотеки 3% застосовується на перші 10 років, далі вона зросте до 6%.

Для ветеранів війни, учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і громадян, які не мають власного житла більше нормативної площі, протягом перших 10 років застосовується ставка 7%, далі – 10%.

Змінилися також умови страхування: суму страхового платежу підвищили з 1% до 1,25% вартості предмета іпотеки з урахуванням страхування додаткових ризиків пошкодження житла внаслідок воєнних дій.

Змінилися і вимоги до предмета іпотеки. Тепер ним можуть бути майнові права на будинок, що будується (тобто новобудови, оформлені за новим законодавством, автоматично підключаються до програми). Водночас за пільговою іпотекою не можна придбати житло в будівлі, яка є пам'яткою архітектури та внесена до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. 

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу