Кожна п'ята пачка цигарок та кожна третя пляшка алкоголю є нелегальними

Кожна п'ята пачка цигарок та кожна третя пляшка алкоголю є нелегальними

Навіть в сферах, де податківці мають всі засоби контролю і регулювання – і РРО, і товарний облік, і ПДВ, і ліцензування, і маркування, досі існує тіньова торгівля.

Про це заявив президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців Борис Емельдеш в рамках форуму «Діалог громадянського суспільства, бізнесу й влади: інклюзивні інституції та економічні свободи», повідомляє «Фінансовий клуб».

«Тінь на ринку тютюну становить 18%, алкоголю – 35%, палива – 14%. Кожна п'ята пачка цигарок та кожна третя пляшка алкоголю є нелегальним. Вже навіть огидно дивитися, як профільні установи перекладують проблеми з хворої голови на здорову», – заявив він.

Нацстратегія доходів передбачає посилення контролю за малим та мікробізнесом, а не за великим, де досі залишається тінь. «Чітка позиція відповідального бізнесу: фокус контролю необхідно зосередити саме на ризикових категоріях платників податків великого та середнього мережевого бізнесу, де втрати держбюджету найбільші», – сказав він.

«Ви серйозно вважаєте, що якщо бабуся з петрушкою або дівчинка з морозивом стануть платниками ПДВ або будуть вести повний товарний облік, то вони вирішать проблему росту тіні в економіці нашої країни? Це при тому, що більшість втрат доходів бюджету відбувається саме при оподаткуванні великого бізнесу за рахунок використання ним цілого спектру різних інструментів по мінімізації податків, де «спрощенка» це лише один із багатьох», – пояснив Борис Емельдеш.

РРО2

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь