Країнам ЄС дозволили неконтрольовано збільшувати дефіцит бюджету і борг

Країнам ЄС дозволили неконтрольовано збільшувати дефіцит бюджету і борг

ЄС тимчасово призупинив дію базового документа єврозони.

Пакт стабільності і зростання, призупинений за рішенням ЄС, забороняв державам єврозони перевищувати дефіцит держбюджету в 3% ВВП.

Рада ЄС з економіки та фінансів у понеділок, 23 березня, в цілях боротьби з коронавірусом тимчасово призупинила дію базового документа єврозони - Пакту стабільності і зростання, використавши для цього застереження про можливість виходу з нього.

Відповідно до цього документа держбюджети країн-членів ЄС повинні зводитися з позитивним або нульовим сальдо. У виняткових випадках допускався дефіцит бюджету, але він не повинен був перевищувати 3% ВВП до кінця фінансового року.

Державний борг не повинен був перевищувати 60% ВВП.

"Міністри фінансів країн-членів ЄС погодилися з оцінкою Єврокомісії, викладеної в її документах від 20 березня, що умови для використання загальної застереження про можливість припинення фіскального структурного (угоди. - Ред.), - а саме, наявність серйозного економічного спаду в єврозоні і ЄС - виконані ", - наголошується в заяві Ради ЄС, оприлюдненій за підсумками засідання ЕКОФІН в режимі відеоконференції, повідомляє DW.

Використання цього застереження забезпечить необхідну гнучкість для прийняття всіх необхідних заходів "щодо підтримки наших систем охорони здоров'я та цивільного захисту населення, а також щодо захисту нашої економіки, в тому числі за допомогою подальшого ініціативного стимулювання і скоординованих дій, розроблених своєчасно, на певний період і адресно, державами-членами ЄС".

Як зазначається далі в документі, в цілому міністри залишаються "повністю віддані Пакту стабільності і зростання", однак залучення застереження дозволить Єврокомісії та Раді ЄС вжити необхідну координацію зусиль і "відійти від бюджетних вимог, які діють в звичайних умовах". Останнє робиться, щоб "справитися з економічними наслідками пандемії".

"Сьогоднішня угода відображає наше тверде прагнення ефективно вирішувати поточні проблеми, відновлювати довіру і підтримувати швидке відновлення" єврозони, резюмували міністри фінансів країн ЄС.

До єврозони входять 19 з 27 країн Євросоюзу. Валюта євро також знаходиться в обігу в ряді країн за межами ЄС. На порушників Пакту стабільності і зростання раніше могли накласти великі штрафи.

Підписуйтесь на новини FinClub у TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу