Кредобанк отримав додаткові 10 млн євро від Європейської комісії

Кредобанк отримав додаткові 10 млн євро від Європейської комісії

Кредобанк, що є частиною фінансової групи PKO Bank Polski, підписав угоду з Bank Gospodarstwa Krajowego щодо реалізації додаткової гарантії в сумі 10 млн євро від Європейської комісії.

Фінансування виділили в рамках плану Ukraine Facility (Pillar II) на підтримку мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні, який веде свою діяльність поруч із зонами активних бойових дій.

Про це стало відомо 8 жовтня під час Конгресу Common Future у Познані.

Згідно з документом, додаткова гарантія дозволить Кредобанку надавати позики українським підприємцям, що працюють у так званих «червоних» та «помаранчевих» зонах (окрім окупованих територій), де доступ до банківського фінансування особливо ускладнений.

Відповідно до угоди, укладеної з BGK 28 серпня, Європейська комісія надасть додаткові 20 мільйонів євро гарантій на підтримку українських компаній і таким чином збільшить загальну суму гарантій для кредитування українського бізнесу поруч із зоною активних бойових дій до 40 мільйонів євро.

З цієї суми 10 мільйонів євро буде спрямовано на подальшу співпрацю з Кредобанком, а ще 10 мільйонів євро будуть скеровані до іншого українського банку, що приєднався до програми.

«Підписані сьогодні угоди, що підтверджують виділення додаткового пулу в розмірі 20 млн євро для гарантування кредитування двох українських банків, є найкращим доказом ефективності програми, яка реалізовувалася протягом багатьох місяців. Йдеться про реальну підтримку українського бізнесу в районах, наближених до зони бойових дій, де складно отримати нове фінансування», – заявив голова правління Banku Gospodarstwa Krajowego Мирослав Чекай.

Механізм підтримки українського бізнесу в рамках угоди залишається незмінним – за її умовами, сума гарантії Європейської комісії буде депонована на спеціальному рахунку в Banku Gospodarstwa Krajowego Польщі та використовуватиметься для відшкодування втрат за проблемними кредитами. Гарантія покриватиме 80% від суми кредиту.

«Кредобанк був одним із перших комерційних банків України, який розпочав надавати кредити для підприємців, що працюють у так званих «червоній» та «помаранчевій» зонах. Наші клієнти забезпечили майже 6 тисяч робочих місць завдяки позикам від Кредобанку в рамках нашого партнерства з Єврокомісією та Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Агросектор став чи не одним із ключових напрямків нашого кредитування, що загалом на цей час склало майже 50% від всього ліміту діючої програми», – говорить перший заступник голови правління Кредобанку Якуб Карновскі.

BGK та Кредобанк розпочали співпрацю у рамках гарантій Європейського Союзу в січні 2023 року. На початок жовтня 2024 року сума наданих гарантій ЄС склала 20 млн євро, і це дозволило банку видати на понад 24 млн євро позик українському бізнесу.

Переважна більшість коштів — майже 70% фінансування надійшла до підприємств з «помаранчевої» та «червоної» зон, тобто територій підвищеного ризику. Кредитну підтримку отримали головним чином підприємства, що працюють у сільськогосподарському, промисловому та агропродовольчому секторах.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь