Кредитні ставки для малого та середнього бізнесу впадуть до 13-15%

Кредитні ставки для малого та середнього бізнесу впадуть до 13-15%

Але лише за умови подальшого скорочення облікової ставки НБУ.

Про це попередили банкіри під час круглого столу «Ситуація на ринку МСБ: виклики воєнного часу», проведеного «Фінансовим клубом».

«Очікуємо, що на кінець року ринок буде пропонувати МСБ середню стандартну ставку на рівні 15%, а може, навіть і менше. Тому що великі корпоративні клієнти вже зараз мають цю ставку. Для МСБ зараз кредити дорожче – 17-18%. Тому до кінця року 14-15% ставки для МСБ цілком реальні», – очікує керівниця управління розробки інструментів для бізнесу Кредобанку Наталя Згоба.

Дешевшими будуть найбільш короткі кредити. «По овердрафтам ставка буде десь 13%, але важливо, щоб облікова ставка падала. Річні кредити будуть десь 15%. Зараз річна ставка – 17-18%, а овердрафт короткий – вже біля 15%», – пояснив заступник голови правління ТАСкомбанку Олег Поляк. «Падіння ставок буде відбуватися не так інтенсивно. Це буде пропорційно падінню облікової ставки – мінус 1-2 в.п.», – очікує в.о. директора малого та середнього бізнесу Сенс Банку Яна Шумунова.

«Плануємо зниження відсотків за кредитами малого та середнього бізнесу, можливо, до 14-15% річних», – каже директорка департаменту малого та середнього бізнесу банку «Глобус» Оксана Шульга. «Ми будемо залежати від того, яку політику проводитиме Нацбанк. Але банки мають шукати інструменти здешевлення кредитів, і це буде найбільшим викликом. До кінця року відсоткова ставка буде десь 15% річних. Але все залежить від фінансового стану клієнта і від того, заставний це кредит чи бланковий», – вважає в.о. директора департаменту ММСБ Ощадбанку Юлія Жуланова.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу