Мін'юст звернувся до ВАКС щодо конфіскації активів російського мільярдера Усманова

Мін'юст звернувся до ВАКС щодо конфіскації активів російського мільярдера Усманова

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів російського мільярдера Алішера Усманова і його партнерів.

Про це повідомляється на сайті Мін'юсту, передає Укрінформ.

«11 липня 2024 року Міністерством юстиції України подано до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 закону «Про санкції» до Усманова Алішера Бурхановича, Скоча Андрія Володимировича, Скоча Володимира Миколайовича, Скоч Варвари Андріївни, Стрешинського Володимира Яновича», - йдеться у повідомленні.

У Мін'юсті нагадали, що Усманов у рейтингу російських мільярдерів за 2023 рік посідає 8-ме місце із статками у розмірі $14,4 мільярда. Йому належить медіаресурс «Коммерсант», який займає прокремлівську позицію та здійснює ідеологічну підтримку дій РФ.

Крім того, Усманов є засновником Групи USM та спільно зі Скочами та Стершинським має вирішальний вплив на діяльність групи та дочірніх компаній, які здійснюють свою діяльність у металургії та гірничодобувній галузі, телекомунікаційному секторі та сфері цифрових технологій, у тому числі «Металоінвест», «Мегафон».

Наголошується, що через Групу USM відповідачі надають "значне сприяння РФ у веденні агресивної війни, яке виражається у фінансуванні шляхом сплати податків та зборів до державного бюджету держави-агресора, у матеріально-технічному забезпеченні шляхом постачання телекомунікаційних послуг правоохоронним органам та військовим підрозділам збройних сил РФ, які беруть безпосередню участь у бойових діях на території України, та інформаційному сприянні збройній агресії проти України шляхом розповсюдження наративів російської пропаганди".

П. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону «Про санкції» передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі.

Нагадаємо, Фонд державного майна провів успішний аукціон з приватизації 100% статутного капіталу агрокомпанії "Інвестагро", яка раніше належала підсанкційному російському олігарху Михайлу Шелкову.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу