«Московська біржа» втратить акції найбільшої біржі Казахстану через санкції

«Московська біржа» втратить акції найбільшої біржі Казахстану через санкції

"Московська біржа", що потрапила під американські санкції, найближчим часом вийде із складу акціонерів Казахстанської фондової біржі (KASE).

Про це повідомив голова Нацбанку Казахстану Тімур Сулейманов, передає The Moscow Times.

"Принципове рішення про те, що "Мосбіржа" вийде зі складу акціонерів KASE, ухвалене, і воно колегами "Мосбіржі" підтримано. Я хотів би сказати, що це правильне професійне рішення", – сказав Сулейманов.

Він нагадав, що "Московська біржа" та KASE раніше мали договір про стратегічне співробітництво.

"Але після того, як "Мосбіржа" потрапила під санкції, вони (представники біржі, – ред.), я вважаю, по-партнерськи сказали, що їхній санкційний статус заважатиме підприємству KASE", – пояснив Сулейманов.

До цього голова правління Казахстанської біржі Аліна Алдамберген повідомляла, що KASE веде переговори щодо викупу акцій у "Мосбіржі". За словами Алдамберген , такий викуп може бути здійснений або самим майданчиком, або акції передадуть третім особам, але за погодженням із казахстанською стороною.

Наприкінці червня джерело російського фінансового видання Frank Media у KASE зазначало, що рішення про виведення "Мосбіржі" зі списку акціонерів було ухвалено після залучення міжнародного юридичного консультанта, який проаналізував ризики. При цьому ризику потрапляння Казахстанської біржі під санкції за російським майданчиком неназваний експерт не побачив, оскільки "Мосбіржі" належить менше 50% акцій KASE і вона не є мажоритарієм.

Однак у керівництва KASE були побоювання, що наявність серед акціонерів російської компанії під санкціями призведе до труднощів у роботі з іноземними фінансовими структурами та партнерами.

Частка "Мосбіржі" в акціонерному капіталі KASE становить 13,1%, а ринкова вартість пакету – 12,1 млрд тенге, або 2,2 млрд руб. Російський торговий майданчик отримав акції Казахстанської біржі в рамках стратегічного партнерства за надані росіянами технології.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь