Можливості фінансування дефіциту бюджету через ОВПД майже вичерпані

Можливості фінансування дефіциту бюджету через ОВПД майже вичерпані

Можливості для залучення коштів для фінансування дефіциту державного бюджету на внутрішньому ринку через розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВПД) майже вичерпані.

Про це на брифінгу заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає українська редакція Forbes.

Через це у проєкті держбюджету на 2025 рік передбачено залучення лише 17 млрд грн "чистими" (залучення мінус погашення) від ОВДП: Мінфін планує запозичити через продаж облігацій 579 млрд грн, а погасити – 562 млрд грн. Таким чином, роловер за цим інструментом наступного року заплановано на рівні лише 103%.

Марченко пояснив, що Мінфін справді наблизився до граничних можливостей у частині внутрішніх запозичень.

"Це не безкінечна можливість, є певні обмеження у частині запозичень – вони пов’язані не тільки з обсягами запозичень, а й з борговою стійкістю", – наголосив міністр.

Не можна запозичувати по максимум і не звертати уваги, скільки потім доведеться погашати за ОВДП, пояснив очільник Мінфіну.

"У наступні роки ми маємо збалансувати внутрішні запозичення, щоби була можливість їх обслуговувати та погашати. Наші можливості на внутрішнього ринку вичерпні", – додав Марченко.

Нагадаємо, два рішення НБУ – про збільшення нормативів обов'язкового резервування та збільшення частки таких резервів в бенчмарк-ОВДП – приведуть до зростання попиту банків на ОВДП сумарним обсягом 216 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь