МВФ пропонує підвищити ціни на електроенергію для майнінгу криптовалют на 85%

МВФ пропонує підвищити ціни на електроенергію для майнінгу криптовалют на 85%

Експерти МВФ запропонували підвищити «податки» на електроенергію, яка використовується для майнінгу криптовалют на 85% задля зниження викидів вуглецю.

Податок на енергію, яку використовують майнери криптовалют, дозволить скоротити викиди на 100 млн тонн на рік, що дорівнює викидам Бельгії, повідомляє Cointelegraph.

Податок у розмірі $0,047 кВт*год «змусить індустрію криптомайнінгу обмежити свої викиди відповідно до глобальних цілей», написали заступник начальника відділу департаменту фінансових питань МВФ Шафік Хебус і економіст відділу кліматичної політики Нейт Вернон-Лін.

Якщо врахувати місцевий вплив шахтарів на здоров'я, податок зросте до $0,089 за кВт*год.

Вищий податок підвищить середню ціну на електроенергію для майнерів криптовалюти на 85%, збільшить річний дохід держав на $5,2 млрд і скоротить викиди на 100 млн тонн на рік.

Вони стверджували, що одна транзакція біткоїну використовує приблизно стільки ж електроенергії, скільки середня людина в Пакистані споживає за три роки, тоді як модель штучного інтелекту ChatGPT потребує в 10 разів більше енергії, ніж пошук у Google.

Експерти МВФ також запропонували податок на споживання енергії центрами штучного інтелекту в розмірі $0,032 за кВт*год, що збільшується до $0,052 з урахуванням витрат на забруднення, оскільки вони, як правило, знаходяться в місцях з більш екологічною електроенергією, стверджували представники МВФ. Цей податок може приносити урядам $18 млрд на рік.

b1fe517f 3579 40df a194 5323cf87f1cd

До 2027 року на криптомайнінг може припадати 0,7% глобальних викидів вуглецю. Викиди від центрів обробки даних штучного інтелекту збільшують загальну суму до 1,2% – 450 млн тонн викидів.

Хебус і Вернон-Лін заявили, що цільовий податок може спонукати майнерів криптовалют і центри обробки даних зі штучним інтелектом використовувати більш енергоефективне обладнання, а майнерів криптовалюти використовувати менш енергоємні операції.

Однак вони сказали, що потрібна буде глобальна координація податку, «оскільки суворіші заходи в одному місці можуть сприяти переміщенню в юрисдикції з нижчими стандартами».

Деякі країни, наприклад Венесуела, заборонили майнінг криптовалют через навантаження на електромережі. Іран почав виплачувати винагороду в розмірі $24 кожному, хто виявляє нелегальних криптовалютних майнерів, оскільки мережа країни перенапружена через сильну спеку.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу