МВФ вимагатиме від України девальвувати гривню

МВФ вимагатиме від України девальвувати гривню

Цього тижня Міжнародний валютний фонд підштовхне Україну до швидшої девальвації своєї валюти, зниження процентних ставок і посилення заходів зі збору податків, щоб профінансувати дефіцит бюджету країни.

Про це пише Bloomberg із посиланням на українських чиновників.

Співробітники МВФ, які відвідають Київ, будуть тиснути на зруйновану війною країну, щоб вона продовжила ці кроки з метою отримання фінансової підтримки, оскільки МВФ проводить запланований перегляд кредитної програми на $15,6 млрд.

Результати перегляду можуть розблокувати виплату Україні в розмірі $1,1 млрд, якщо співробітники Фонду вирішать, що Україна досягає цілей програми та має достатні кошти та політику для задоволення потреб у фінансуванні.

Національний банк України, однак, не бажає допустити подальшого ослаблення гривні. Валюта вже втратила понад 10% з жовтня 2023-го, коли припинив дію фіксований обмінний курс, запроваджений після початку повномасштабного вторгнення росії. За словами джерел, цей крок поставив би під сумнів здатність центрального банку підтримувати цінову стабільність.

Зниження курсу, а також вищі податки також завдадуть політичних збитків. В дискусіях перед засіданнями цього тижня МВФ розкритикував план уряду щодо підвищення кількох податків як надто м’який і закликав уряд президента Володимира Зеленського розглянути можливість збільшення ширшого спектру податків. Однією з можливих пропозицій є підвищення податку на додану вартість із нинішніх 20%.

У вівторок парламент не спромігся ухвалити закон, який би збільшив військовий збір з особистих доходів і поширив його також на фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, що відображає непопулярність таких кроків серед громадян, які потерпають від мобілізації, занепокоєння урядової корупцією, регулярних відключень електроенергії та підвищення цін на неї.

Україна досі планує отримати додаткову підтримку на $50 млрд у вигляді позик, фінансованих за рахунок прибутків від заморожених активів російського центробанку.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь