МВФ здійснив п'ятий перегляд програми України і надав $1,1 млрд

МВФ здійснив п'ятий перегляд програми України і надав $1,1 млрд

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) 18 жовтня завершила пʼятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility; EFF). Найближчим часом Україна отримає близько $1,1 млрд.

Вперше за всю історію співпраці Україна успішно пройшла пʼять переглядів фінансової програми МВФ, повідомили в Мінфіні.

Україна виконала всі структурні маяки, які було передбачено до пʼятого перегляду, та ще два достроково. Однак НБУ уточнює, що один структурний маяк не був виконаний, але термін його виконання був перенесений через обʼєктивні причини.

Загалом виконано пʼять зобовʼязань, а саме:

1) Розробка методології оцінки ефективності податкових пільг, включаючи їхню вартість для бюджету.

2) Прийнято новий закон про Бюро економічної безпеки.

3) Визначено основні публічні компанії, які серйозно постраждали від війни, та підготовлено аналіз потенційних фіскальних та квазі-фіскальних витрат.

4) Ухвалено зміни до Митного кодексу відповідно до найкращих міжнародних практик. (достроково).

5) На основі результатів дорожньої карти з розробки процедур управління публічними інвестиціями прийнято урядову постанову з планом дій та графіком виконання, яка забезпечить чіткий зв’язок між середньостроковим бюджетним плануванням і капітальними видатками. (достроково).

Загалом Україна вже виконала 28 структурних маяків у межах програми EFF, із яких 19 у фіскальному напрямі.

“Співпраця з МВФ є невід’ємною частиною у підтримці фіскальної, монетарної стабільності та стимулювання економічного відновлення”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Успішний перегляд відкриває Україні шлях до отримання траншу обсягом близько $1,1 млрд (834,9 млн СПЗ) вже найближчим часом. Також в рамках пʼятого перегляду була здійснена оптимізація графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році.

"Крім того, Україна працюватиме над мобілізацією внутрішніх доходів для покриття зростаючих видатків, реагування на шоки та відновлення фіскальної стійкості. Це вимагатиме від влади здійснення подальших заходів у сфері податкової політики, а також зусиль для дотримання вимог податкового законодавства та боротьби з ухиленням від сплати податків як передбачено в Національній стратегії доходів. У заяві МВФ наголошується, що українська влада має і далі докладати зусиль, спрямованих на уникнення емісійного фінансування", – заявили в НБУ.

Раніше до державного бюджету України надійшло пʼять траншів у рамках програми EFF загальним обсягом близько $7,6 млрд, із яких близько $3,1 млрд у 2024 році. Загалом у 2024 році програма передбачає $5,4 млрд бюджетної допомоги Україні.

Нагадаємо, 31 березня 2023 року виконавча рада МВФ затвердила чотирирічну програму в рамках EFF для України з фінансуванням в розмірі близько $15,6 млрд (11,6 млрд СПЗ).

Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько $151 млрд на 2023-2027 роки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь