МВФ дозволить Україні економити $130 млн на рік

МВФ дозволить Україні економити $130 млн на рік

Міжнародний валютний фонд вирішив із листопада зменшити свої комісії (charges, surcharges та commitment fees), котрі впливають на вартість ресурсів для країн, що розвиваються, і які мають програми фінансування від МВФ. Україна зекономить $130 млн на рік.

"Наші члени досягли консенсусу щодо комплексного пакету, який суттєво знижує вартість запозичень, водночас зберігаючи фінансову спроможність МВФ підтримувати країни, які цього потребують", – заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва.

Про це йдеться в повідомленні МВФ.

За її словами, схвалені заходи знизять витрати членів МВФ на запозичення на 36%, або приблизно на $1,2 млрд щорічно. Очікувана кількість країн, які підлягають додатковим зборам у 2026 фінансовому році, скоротиться з 20 до 13.

Затверджений пакет змін набирає чинності з 1 листопада.

Водночас для України вартість запозичень зменшиться суттєвіше – на близько 38-39%, адже Україна є одним із найбільших позичальників МВФ.

Знижені комісії діятимуть упродовж найближчих п’яти років, а отже, вони охоплюватимуть увесь термін дії програми EFF.

"Зміна політики щодо додаткових стягнень дасть змогу знизити процентні платежі України Фонду приблизно на 130 млн дол. США у 2025 році, а загалом впродовж наступних п'яти років – зекономити близько $650-700 млн", – заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

комісії МВФ

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершить п'ятий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України, внаслідок якого очікують на виділення траншу в $1,1 млрд, до початку щорічних засідань Фонду 21-26 жовтня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь