Нацбанк розширює перелік бенчмарк-ОВДП

Нацбанк розширює перелік бенчмарк-ОВДП

Національний банк з 15 жовтня розширює перелік бенчмарк-облігацій внутрішньої державної позики, за рахунок яких банки мають змогу покривати частину обсягу обов’язкових резервів.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Так, з 15 жовтня 2024 року до переліку бенчмарк-ОВДП буде додано ОВДП з ідентифікаційними номерами (ISIN) UA4000232896 та UA4000232912, перше розміщення яких Міністерство фінансів здійснило 1 жовтня 2024 року.

Зазначається, що відповідне рішення надалі сприятиме збільшенню активності на аукціонах Мінфіну із розміщення ОВДП, що важливо для забезпечення фінансування державного бюджету виключно на беземісійній основі.

У Нацбанку нагадали, що з 11 жовтня банки матимуть змогу зараховувати визначений перелік бенчмарк-ОВДП у покриття до 60% обсягу обов’язкових резервів.

Відповідний перелік визначається НБУ з урахуванням пропозицій Міністерства фінансів. З 15 жовтня він міститиме п'ятнадцять випусків цінних паперів.

Обов’язкові резерви – один із традиційних інструментів центральних банків. Його зміст полягає в такому: банк зобов’язаний зарезервувати на своєму кореспондентському рахунку в центральному банку кошти в обсязі, визначеному як певний відсоток від його зобов’язань (норматив резервування) та враховує частку обов’язкових резервів, яку банк покриває за рахунок бенчмарк-ОВДП.

Ця сума має бути сформована в середньому за період резервування. Це дає змогу згладжувати можливі кон’юнктурні (непередбачувані) коливання ліквідності, водночас забезпечуючи ефективне застосування самого інструменту за прямим призначенням – обмеження частини вільної ліквідності банківської системи.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь