Нацбанк взяв на себе розрахунки за частиною угод з ОВДП

Нацбанк взяв на себе розрахунки за частиною угод з ОВДП

Національний банк оновив «Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів НБУ», щоб посприяти розвитку проєктів, спрямованих на автоматизацію інвестицій в облігації внутрішньої державної позики.

Починаючи з 16 вересня депозитарій НБУ має змогу проводити нетингові розрахунки в цінних паперах за правочинами, що укладені поза організованими ринками капіталу та розраховуються за принципом «поставка цінних паперів проти оплати».

Грошові розрахунки за такими правочинами забезпечуватиме особа, що провадить клірингову діяльність.

Про це йдеться у постанові № 113 від 12 вересня, яка набула чинності 16 вересня.

«Попит на відповідні послуги є значним, особливо в сегменті продажу військових облігацій громадянам України, що забезпечується порталом "Дія" та іншими електронними майданчиками», – заявили в НБУ.

Такі послуги стали особливо актуальними після припинення діяльності одного з майданчиків організованого ринку капіталу, наголосив регулятор.

Йдеться про анулювання ліцензії «Української біржі» влітку з боку НКЦПФР.

Зазначені зміни дадуть змогу учасникам ринку капіталу оптимізувати процеси укладення правочинів щодо державних цінних паперів поза організованими ринками за допомогою особи, що провадить клірингову діяльність.

Крім того, це посприяє ефективнішому управлінню ліквідністю під час здійснення таких операцій.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь