Нацбанк запроваджує процентний своп

Нацбанк запроваджує процентний своп

Національний банк затвердив новий інструмент, який запрацює в червні та сприятиме довгостроковому банківському кредитуванню.

«Готуємося до запуску процентного свопу, який знизить процентні ризики банків і додасть їм сміливості для розгортання кредитування», - зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Своп передбачає, що одна сторона пропонує іншій фіксовану процентну ставку, що нараховується на умовну суму, а інша сторона – плаваючу відсоткову ставку. Остання буде розраховуватися на основі Українського індексу міжбанківських ставок за кредитами та депозитами овернайт (UIIR). В обумовлений строк відбуваються розрахунки сторін з обрахунку різниці процентних платежів.

У такий спосіб банки можуть мінімізувати власний процентний ризик під час кредитування. Банки залучають депозити на досить короткий термін порівняно з довгим строком кредитів, тож завжди ризикують через ймовірність зміни вартості залучень. Йдеться про те, що ставка за депозитами фактично завжди змінюється і може зрости, а для позичальника вона фіксована. Своп усуває цей ризик.

Завдяки цим операціям Національний банк зможе посилити дієвість монетарної трансмісії. Процентні ставки в економіці будуть гнучкіше реагувати на монетарні рішення Національного банку та зміни у вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку.

«Таким чином запровадження процентного свопу не тільки стимулюватиме розгортання кредитних програм для бізнесу та населення, але й сприятиме подальшому зниженню відсоткових ставок у економіці», - зазначає НБУ.

Новий інструмент стане доступним після повної готовності технічного функціоналу та депозитарної системи до проведення таких операцій. Орієнтовний строк запуску – друга половина червня 2020 року.

Нацбанк проводитиме операції своп процентної ставки шляхом кількісного або цінового аукціону через торговельні системи Bloomberg, Refinitiv чи будь-які інші сучасні програмно-технічні комплекси, що мають необхідний функціонал.

Участь в аукціонах зможуть брати банки, які попередньо уклали з НБУ відповідний генеральний договір і сформували необхідний гарантійний фонд. Останній може складатися з ОВДП та/або національної або іноземної валюти, розміщеної на рахунках Нацбанку без сплати процентів.

Конкретні параметри проведення таких операцій, а саме їх періодичність, строки, граничні ставки, обсяги та інші будуть затверджуватись окремим рішенням правління НБУ після розгляду цього питання Комітетом з монетарної політики.

Загальні умови проведення операцій своп процентної ставки схвалені постановою правління НБУ. Положення набуває чинності 30 травня 2020 року.

Підписуйтесь на новини FinClub у TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу