НБУ відсудив у будівельної компанії «Основа» бізнес-центр у центрі Києва

НБУ відсудив у будівельної компанії «Основа» бізнес-центр у центрі Києва

Національний банк України (НБУ) виграв судовий процес проти ТОВ «Будівельна компанія Основа», відсудивши бізнес-центр «Основа» на вулиці Іоана Павла ІІ, 4/6 у центрі Києва.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Цей комплекс загальною площею 22 621 кв. м був переданий у 2008 році в забезпечення виконання зобов’язань за кредитами рефінансування, наданими банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго.

Через невиконання банком зобов'язань за кредитами, у 2016 році НБУ звернувся до господарського суду з метою звернення стягнення на об’єкт нерухомості. 13 грудня 2023 року Господарський суд Київської області дозволив передати бізнес-центр «Основа» Національному банку для продажу на прилюдних торгах.

25 липня 2024 року Північний апеляційний господарський суд відмовив будівельній компанії «Основа» у задоволенні апеляційної скарги, тим самим затвердивши рішення попередньої інстанції.

Директор Юридичного департаменту НБУ Олександр Зима зазначив, що хоча судовий процес затягнувся через неодноразові призначення судових експертиз та зловживання майновим поручителем, нарешті було отримано рішення про задоволення вимог Національного банку, яке набрало законної сили. Це рішення надає право НБУ отримати відповідні судові накази та розпочати процедуру примусової реалізації іпотечного майна в межах виконавчого провадження.

Отримані від реалізації бізнес-центру кошти будуть спрямовані на погашення кредитної заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед Національним банком.

Нагадаємо, Господарський суд Києва за клопотанням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб заарештував грошові кошти на всіх рахунках і майно, яке належить Костянтину Жеваго як ексвласнику виведеного з ринку банку "Фінанси та кредит" у справі про стягнення з нього 46 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу