НБУ застосував заходи впливу до 11 небанків

НБУ застосував заходи впливу до 11 небанків

Національний банк України анулював ліцензії двом фінансовим компаніям у зв’язку з невиконанням рішення Національного банку. 

ТОВ "АМІНА-ЛІЗИНГ ГРУП" анульовано ліцензію на діяльність фінансової компанії з надання фінансових послуг, а саме фінансовий лізинг; ТОВ "ПРИВАТНА БЕСІДА" анульовано ліцензію на діяльність фінансової компанії з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів та банківських металів у кредит, факторинг.

Нагадаємо, 15 квітня 2024 року до зазначених установ було застосовано заходи впливу у вигляді вимоги про вжиття заходів, спрямованих на усунення (виправлення) виявлених під час нагляду порушень та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України. Заходи впливу застосовано у зв’язку з неподанням до Національного банку звітності за IV квартал 2023 року та за 2023 рік. Порушення усунуте не було. Також Національний банк застосував до двох фінансових компаній заходи впливу у вигляді накладення штрафу та до семи небанківських фінансових установ – у вигляді письмового застереження за несвоєчасне подання регулятору звітності за IV квартал 2023 року та / або 2023 рік.

Штрафи накладено на:

ТОВ “ФК “ГОЛДАНА ПЛЮС”;

ТОВ “ЕЛ-ФІН”.

Штраф підлягає сплаті протягом місяця з дня набрання чинності рішенням. Вжити заходів, спрямованих на усунення недоліку щодо нездійснення належного контролю за своєчасністю подання звітності у вигляді файлів з показниками звітності через вебпортал Національного банку, зобов’язані до 27 червня такі установи:

ТОВ “УЛЬТРА ФІНАНС”;

ТОВ “ТРАНС-ЛІЗИНГ-КОМПАНІ”;

ТОВ “ФК“ПАЛАТА АПЕЛЯЦІЙНИХ УПОВНОВАЖЕНИХ ”;

ПТ“ЛОМБАРД ПЛАТИНУМ СКАРБ “МЕЛЬНИЧУК І КОМПАНІЯ”;

ПТ “ВАШ ЛОМБАРД” ТОВ “ФІН МАРКЕТ” І КОМПАНІЯ”.

ПТ “ЛОМБАРД "КРЕДИТНИЙ ДВІР" ТОВ "ФОРТУНА-2014" І КОМПАНІЯ";

ТОВ “ГАРМОНІЯ ФІНАНС”.

Рішення про застосування заходів впливу до зазначених установ ухвалені Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 27 травня 2024 року за результатами безвиїзного нагляду за діяльністю з надання фінансових та / або супровідних послуг і набирають чинності з 28 травня 2024 року.

Нагадаємо, Національний банк України вніс зміни до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою Правління Національного банку України від 25 листопада 2021 року № 123 (зі змінами).

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу