НБУ заборонив видавати «готівку на касі» зношеними, підробленими та пошкодженими гривнями

НБУ заборонив видавати «готівку на касі» зношеними, підробленими та пошкодженими гривнями

Національний банк оновив порядок ведення касових операцій у національній валюті.

Регулятор зобов’язав бізнес видавати лише «придатні до обігу платіжні банкноти та монети, які не викликають сумніву в їх справжності та платіжності».

Про це йдеться у постанові НБУ № 100 від 23 серпня, яка була опублікована 28 серпня і набула чинності 29 серпня.

Від цієї дати надавачам платіжних послуг, їх комерційним агентам та підприємствам, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей, протягом шести місяців потрібно здійснити перегляд, актуалізацію, переукладання та укладання договорів з клієнтами з метою приведення їх змісту у відповідність до цього рішення НБУ.

В постанові йдеться про те, що підприємство чи відокремлений підрозділ підприємства чи фізична особа-підприємець, які приймають до обслуговування платіжні інструменти з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг з використанням платіжного термінала, мають право за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої в надавача платіжних послуг, надавати держателю платіжного інструменту послуги з видачі готівки з друкуванням розрахункового документа.

Під час цього процесу підприємство зобов’язане видавати лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, які не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

Йдеться про те, що багато мереж роздрібної торгівлі, аптек та АЗС з початку війни надають послугу «готівка на касі», яка дозволяє зняти через касу такого закладу готівку з власної платіжної картки.

НБУ вимагає, щоб українцям при цьому видавали банкноти гривні, «які не викликають сумніву в їх справжності та платіжності».

Натомість пошкоджені банкноти мають вилучатися з обігу та передаватися банкам разом із іншим виторгом.

Послуга «готівка на касі» дозволяє знімати готівку з банківських карток на касах торгових точок. Мінімальна сума під час такого зняття має становити 500 грн, максимальну суму встановлює заклад чи мережа закладів. Торгова точка може відмовити у наданні послуги за відсутності потрібної суми.

Щоб зняти готівку на касі, потрібно щось купити в торговій точці, а під час розрахунку повідомити касира, що ви бажаєте зняти готівку. Далі потрібно назвати суму, яку хочете зняти.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь