Олексій Устенко Олексій Устенко

Нелегальні цигарки майже зникли в Києві та Полтаві, але заполонили Харків

Тіньовий ринок цигарок зменшується нерівномірно по країні – є регіони, де нелегальні цигарки все ще вільно продаються. Тіньова частка зменшилась з 24% наприкінці 2023 року до 14,5% у серпні 2024 року, за даними «Kantar».

«Ми всі бачили точки, які продавали незаконні цигарки, а це втрати державного бюджету від незаконного тютюну в десятки мільярдів гривень. І в багатьох регіонах вдалося цю проблему подолати, принаймні, в Полтаві або Києві їх стало набагато менше, а от, наприклад, в Харкові повним ходом працюють незаконні точки, відкриваються, і ми маємо сигнали від бізнесу, що вони працюють там на повний зріст», – заявив голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

Про цю проблему він заявив під час конференції «Як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в Україні?», організованої Українською Радою Бізнесу.

Фахівець Економічної експертної платформи Мирослав Лаба підтверджує нерівномірність результатів боротьби з тіньовим ринком. «Є регіони, де падіння виторгу через РРО цього року – на 20-30%, а є регіони із зростанням на 30%. Це відбувається тому, що в суспільстві немає розуміння, що несплачені податки – це негатив для держави», – пояснив він.

податки тютюн 2

За даними Економічної експертної платформи, у січні – липні 2024 року найбільше падіння виторгу РРО за тютюнову продукцію відбулося в Дніпропетровській (-25,4%), Івано-Франківській (-23%), Львівській (-29,2%), Хмельницькій (-25,3%) та Черкаській (-27,7%) областях.

Старший аналітик  Інституту соціально-економічної трансформації В’ячеслав Черкашин попереджає, що пік тіньового ринку ще не пройдено: «Боротьба з тінню проти зростання ставок акцизів. Бо в євроінтеграційному зростанні акцизів потрібно враховувати збільшення тіні. Як показує досвід ЄС, країни Балтії зростали навіть до 52%, Румунія, Болгарія, Польща – до 48%. Потрібні надзусилля, щоб не повторити шлях цих країн».

Учасники тютюнового ринку після обшуків БЕБ на «Винниківській тютюновій фабриці» та низці інших підприємств фіксували зниження частки тіньового ринку, але останні два тижні відчувається відновлення нелегального виробництва. «Найменша ціна на цигарки – десь 82 грн, а в нелегальних точках – 65-70 грн. Я правоохоронним органам передавав інформацію по точкам в Харкові. В Полтаві їх стало набагато менше, їх вже важко знайти», – розповів Олексій Устенко.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев впевнений, що правоохоронці мають попереджати випадки нелегального виробництва. «Велика західна фабрика очікує, що її відпустять. І, можливо, хтось почав працювати вже в партизанському режимі. Ми не повинні цього дозволити», – сказав він.

податки тютюн 3

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь