Необанк Mercury заблокує рахунки українських стартапів

Необанк Mercury заблокує рахунки українських стартапів

Американський необанк Mercury блокуватиме ті українські рахунки, власники яких проживають в Україні або мали там часту активність акаунта.

Про це йдеться у письмовому коментарі необанку Forbes.

Засновники низки українських стартапів 22 липня отримали листи від Mercury з попередженням про блокування рахунків 13 серпня. Це найпопулярніший серед українських стартапів іноземний банк.

Нещодавно Mercury оновив вимоги до своїх клієнтів, ідеться у письмовій відповіді компанії. «Ми більше не можемо підтримувати частину клієнтів через адреси, які вони надали, або місця, де ми фіксували часту активність в обліковому записі», – зазначається в коментарі.

З проблемою зіштовхнулися десятки українських стартапів, які повідомили про це у соцмережах: Petcube, Happy Monday, Fuelfinance, Input Soft, Bank of Memories, Osavul, lemon.io, Metaenga. Також про блокування повідомив венчурний фонд ZAS Ventures.

Облікові записи, які були попереджені про блокування, були ідентифіковано на основі ділових і житлових адрес, наданих компанії під час реєстрації та оновлень KYC/KYB, а також на основі частого розташування облікових записів (через IP-адреси, ідеться у коментарі. «Паспорти не враховувалися в цих рішеннях про виключення», – зазначається у відповіді Mercury.

У списку 37 країна, станом на 25 липня. Серед них – Україна, росія, білорусь, Іран, Північна Корея, Сирія тощо.

Компанія відмовилася надавати Forbes уточнення, чому відбулися зміни вимог до клієнтів та називати кількість українських компаній, рахунки яких будуть заблоковані. «Ми розуміємо, як це може вплинути на невелику кількість постраждалих клієнтів, і ми спілкуємося безпосередньо з власниками бізнесу про наступні кроки для плавного переходу від Mercury», – ідеться у коментарі.

22 липня засновники низки українських стартапів отримали листи від американського необанку Mercury з повідомленням про блокування рахунків 13 серпня. «Ви матимете повний доступ до вашого рахунку до 6 серпня», – ішлося в листах, які масово почали публікувати в соцмережах українські підприємці.

Нацбанк планує звернутися до посольства України у США з проханням розʼяснити американським держструктурам, як місцеві банки можуть чітко відрізняти статус різних клієнтів, повʼязаних з Україною. Інструментарій для цього існує з 2022-го та є затвердженим Єврокомісією.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу