Підсанкційні олігархи Авен та Фрідман купили частку в найбільшій нафтовій компанії Британії

Підсанкційні олігархи Авен та Фрідман купили частку в найбільшій нафтовій компанії Британії

Інвестиційна компанія LetterOne, яка частково належить російським мільярдерам Міхаілу Фрідману та Пьотру Авену, придбала 15% акцій Harbour Energy, найбільшого виробника нафти у Великій Британії.

Про це повідомляє ВВС.

Згідно з умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку Harbour у вигляді дивідендів. Сама LetterOne не потрапила під санкції, і російські олігархи не мають контактів з фірмою та не отримують жодної частки її прибутку.

Harbour Energy є найбільшим виробником нафти й газу у водах Великої Британії. Компанія купила більшу частину нафтогазовидобувних активів німецької фірми Wintershall DEA у хімічного гіганта BASF. LetterOne була співвласником Wintershall, і її акції були обмінені на акції Harbour Energy.

Як зазначається, акції LetterOne потенційно можуть бути конвертовані в акції з правом голосу, якщо проти двох росіян перестануть діяти санкції, втім, для цього знадобиться схвалення уряду.

LetterOne володіє різноманітними активами в усьому світі вартістю $18 млрд, включно з роздрібною торгівлєю здоровою їжею Holland and Barrett.

Фрідман і Авен потрапили під санкції в березні 2022 року незабаром після того, як Росія вторглася в Україну. Разом вони володіють трохи менше 50% групи. Більша частина належить іншому росіянину Андрєю Косогову, який не потрапив під санкції.

У 2022 році британськй уряд змусив LetterOne продати регіонального постачальника широкосмугового зв'язку Upp через побоювання, що він становить "ризик для національної безпеки". LetterOne заперечує це та оскаржує це рішення.

"Уряд Великої Британії та Harbour повинні були відвернутися від цієї угоди. Компанії, яка частково належить російським олігархам, котрі потрапили під санкції, і яку консерватори вважали занадто великим ризиком для безпеки, щоб володіти кількома тисячами широкосмугових з'єднань Великої Британії, було передано великий шматок найбільшого виробника нафти у Великій Британії", – прокоментував керівник відділу дослідження викопного палива в агітаційній групі Global Witness Луї Вілсон.

Нагадаємо, Рада Євросоюзу відмовила засновнику російської "Альфа-Груп" Михайлу Фрідману у проханні скасувати запроваджені проти нього санкції після рішення Генерального суду ЄС про часткове скасування обмежень.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь