Поштовим операторам дозволять надавати банківські послуги

Поштовим операторам дозволять надавати банківські послуги

Депутати разом з НБУ розробили проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку фінансової інклюзії в Україні.

Про це голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram.

"Метою законопроекту є створення правових засад для появи на ринку фінансових послуг України нового різновиду надавачів фінансових послуг – банків фінансової інклюзії, які будуть працювати на підставі обмеженої банківської ліцензії", – написав Гетманцев.

Він уточнив, що такі ліцензії видаватимуть з метою забезпечення доступу до фінансових послуг у районах, наближених до зони бойових дій, на звільнених територіях, а також на важкодоступних та малонаселених територіях (на кшталт високогірних регіонів).

"Відповідно до законопроєкту компанія, яка вже широко присутня своїми відділеннями по всій території України (як, наприклад, "Укрпошта", "Нова Пошта", інші поштові оператори, розгалужені небанківські фінансові установи тощо) зможуть, отримавши обмежену банківську ліцензію, надавати банківські послуги з деякими обмеженнями у тих місцях, де немає чи недостатньо банківських відділень", – пояснив Гетманцев.

Банки також зможуть за бажанням поміняти свою банківську ліцензію на обмежену та зосередитися на наданні таких обмежених банківських послуг.

Згідно із оновленим Меморандумом про економічну і фінансову політику з МВФ, український уряд зобов'язався підготувати законопроєкт про нову спеціалізовану та обмежену банківську діяльність, спрямовану на швидкий доступ до фінансових послуг на базі наявної поштової інфраструктури, найперше в районах, які відчувають вплив війни.

Раніше "Укрпошта" планувала купити найменший в країні Альпарі Банк, але в 2024 році банк пішов з ринку. Інтерес "Укрпошта" проявила і до Першого інвестиційного банку та Мотор-Банку, які перейшли у власність держави.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь