Президент підписав закон про превентивну реструктуризацію боргів

Президент підписав закон про превентивну реструктуризацію боргів

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 10143 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства, який наближає українське законодавство до європейських стандартів.

Закон впроваджує механізм превентивної реструктуризації, що дозволить бізнесу, який опинився у скрутному фінансовому становищі, уникнути банкрутства. Процедура передбачає комплекс управлінських, фінансових, правових та технічних заходів для запобігання неплатоспроможності підприємства.

«Підписано закон № 10143 – вдосконалення процедури банкрутства та наближення її до європейських стандартів. В тому числі запровадження превентивної реструктуризації», – зазначив народний депутат Ярослав Железняк.

Ключовою перевагою нового механізму є його ефективність – процедура триває не більше 6 місяців та коштує значно менше, ніж досудова санація чи банкрутство.

Ухвалення закону було однією з вимог Ukraine Facility Plan та наближає українське законодавство до стандартів ЄС через імплементацію Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023. Тоюто ухвалення цього закону є однією з умов отримання траншів від ЄС.

Закон набирає чинності з дня його публікування, однак Кабміну та міністерствам дають 6 місяців на те, аби привести нормативно-правові акти у відповідність із новими правилами.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкову публікацію кошторисів при публічних закупівлях, відомий також як закон про «прозоре будівництво».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь