російський центробанк готується до повного припинення торгів доларами

російський центробанк готується до повного припинення торгів доларами

Банк росії розглядає можливість подальших обмежень на обіг у країні ключових світових валют, торги якими вже зупинилися на біржі через санкції США. Так, у стресовий прогноз розвитку валютного ринку центробанк рф включив сценарій, за якого торгувати доларами в росії не зможе практично ніхто, а на позабіржовому ринку, де зараз здійснюються операції, залишаться лише два банки.

Про це йдеться в матеріалах російського центробанку, де описана методологія визначення офіційних валютних курсів, передає The Moscow Times.

Наразі центробанк рф вираховує офіційні курси за операціями, які банки проводять між собою поза біржею: для цього використовуються транзакції, здійснені до 15:30 за московським часом. При цьому угоди за занадто низьким або надто високим курсом відсікаються, щоб виключити маніпулювання ринком.

У стресовому сценарії центробанк рф припускає, що у валютному ринку зможе брати участь дуже мала кількість банків (менше трьох). У цьому випадку враховуватимуться угоди не лише поточного дня, а й попереднього. Джерело, близьке до одного з великих банків, заявило, що такий сценарій малоймовірний, але його важливо описати "з методологічної точки зору".

Як повідомлялося, "московська біржа" 13 червня припинила операції з доларами та євро після того, як Мінфін США вніс її до чорних списків разом із ключовими розрахунковими структурами — Національним кліринговим центром та Національним розрахунковим депозитарієм.

Центробанк росії "враховує ризик", що можливо доведеться зупинити торги й китайським юанем, визнала 4 липня голова регулятора Ельвіра Набіулліна.

За даними джерел Bloomberg, близьких до центробанку рф, там побоюються, що від співпраці з біржею поступово відмовлятимуться китайські банки, які аже обмежують розрахунки з росією через загрозу американських санкцій.

На початку липня стало відомо, що великі гравці біржових торгів китайським юанем – китайські банки, які продовжують працювати з росією, – залишають "московську біржу", яка потрапила під санкції США.

15 липня Центробанк росії оголосив, що зупиняє публікацію статистики позабіржового валютного ринку. Опубліковані дані були видалені з його сайту, а сам регулятор пояснив рішення "обмеженням санкційного впливу". Раніше ЦБ рф щодня публікував інформацію про обороти торгів доларом, євро та юанем із розрахунками "завтра" – загальними та міжбанківськими.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу