Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною

Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Документ підписали ще на початку 2022 року.

Як пише Hurriyet Daily News, повідомлення про ратифікацію угоди Туреччиною 2 серпня з’явилося в офіційному віснику, передає "Європейська правда".

Угоду про Зону вільної торгівлі підписали ще 3 лютого 2022 року, а підготовка до цього велася 15 років. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган затвердив угоду з додатками 1 серпня.

Кабінет міністрів Україні в травні схвалив законопроєкт щодо ратифікації угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною і його внесли до Верховної Ради, але голосування ще не відбулося.

Угода зокрема передбачає скасування Туреччиною ввізного мита для близько 93,4% промислових та 7,6% сільськогосподарських товарів.

Після перехідних періодів (три-сім років) Туреччина скасує ввізні мита ще для 1,5% промислових та для 28,5% сільськогосподарських товарів.

Україна зі свого боку скасує ввізні мита для близько 56% промислових товарів та 11,5% сільськогосподарських товарів, а після перехідних періодів (2-5 років – для промислових товарів, 2-10 років – для сільськогосподарських) – ще для 43,2% промислових та для 53,7% сільськогосподарських товарів.

Угода набуде чинності після ратифікації її парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.

Як повідомлялося, раніше перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко прогнозувала, що Угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною набуде чинності на початку 2024 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу