Єврокомісія пообіцяла 35 млрд євро макрофінансової допомоги Україні

Єврокомісія пообіцяла 35 млрд євро макрофінансової допомоги Україні

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сьогодні у Києві оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (macro-financial assistance, MFA) обсягом до 35 млрд євро у 2024-2025 роках.

Погашення позики відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів рф в ЄС. Таким чином, очікується що усі кошти MFA для України будуть на безповоротній основі.

Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення, наголосили в Мінфіні.

Для цього буде створено Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism, ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги.

Рішення Єврокомісії є частиною ініціативи (не альтернативою) G7 щодо механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine).

За словами фон дер Ляєн, ЄС зможе надати цей кредит дуже швидко, і дуже важливо, що він надійде до бюджету України.

“Це дозволить покращити макрофінансову стабільність України та надасть вам значний і вкрай необхідний фіскальний простір. Ви вирішуватимете, як краще використовувати кошти, забезпечуючи максимальну гнучкість для задоволення ваших потреб”, – сказала вона.

Коли Україна зможе отримати MFA

Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. Кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями.

На що спрямовуватимуться кошти

Україна сама визначатиме на що спрямовувати кошти. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Президент України Володимир Зеленський заявив, на що витратить надані ЄС кошти. “Ці 35 мільярдів ми будемо витрачати передусім на енергетику, на захист, на бомбосховища для дітей в школах, садочках, університетах – це великий дефіцит для нас”, – сказав він.

Крім того, ці гроші будуть використані для придбання зброї передусім українського виробництва, зокрема далекобійних дронів і ракет. “Частину цих коштів ми готові витрачати і на протиповітряну оборону, яка виробляється не в нашій державі”, – зазначив президент.

Як працюватиме Ukraine Loan Cooperation Mechanism

Механізм дозволить залучати доходи від заморожених суверенних активів рф для покриття основної суми позики MFA, відсотків та будь-яких інших витрат, пов'язаних з позикою. Тобто кошти матимуть безповоротний характер для України.

Європейська Рада вирішила, що російські активи повинні залишатися знерухомленими доти, доки росія не припинить війну проти України і не компенсує збитки, завдані війною. Що означає, що активи будуть знерухомленими, поки не буде отримана компенсація від росії для погашення кредитів.

“Питання конфіскації усіх заморожених активів рф має залишатись на порядку денному. Використання прибутків є одним із перших кроків на цьому шляху”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

14 червня 2024 року на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в ЄC та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь