Україна отримала $1,1 млрд траншу від МВФ

Україна отримала $1,1 млрд траншу від МВФ

Сьогодні до держбюджету України надійшов транш від МВФ обсягом близько $1,1 млрд в результаті успішного п’ятого перегляду програми EFF.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Під час зустрічі з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою міністр фінансів Сергій Марченко подякував за спрямовану допомогу та конструктивну співпрацю, що дозволяє підтримувати стабільність фінансової системи.

“Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала понад $11,3 млрд виключно від МВФ. Ефективна співпраця з Фондом є одним із важелів підтримки фінансової стабільності країни в умовах війни. МВФ продовжує ефективно реагувати на потреби України. Важливим для нашої держави стало рішення про оптимізацію графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році”, – наголосив Сергій Марченко.

Відтепер на 2025 рік програмою МВФ передбачено до $2,7 млрд за результатами чотирьох переглядів. Початково ця сума складала близько $1,8 млрд. “Потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік оцінюється близько $38,4 млрд”, – заявив Сергій Марченко.

Станом на жовтень 2024 року МВФ є третім найбільшим партнером України за обсягом спрямованої фінансової допомоги – після ЄС та США.

За 19 місяців функціонування програми Механізму розширеного фінансування (EFF) Україна успішно завершила вже п’ять переглядів – вперше за історію співпраці з МВФ. Це дозволило залучити близько $8,7 млрд з передбачених програмою $15,6 млрд.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь